Ahad, 9 November 2014

Kek Keju Oreo

Kek Keju Oreo

Bahan2
500 gm krim keju
300 gm krim putar
120 gm gula
70 ml air
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar gelatin
1 1/2 cawan serbuk biskut oreo


Bahan2 dikisar
1 cawan biskut oreo
1/2 cawan mentega cair


Cara membuat
1. Putar krim keju, gula, esen vanila sehingga kembang dan sebati
2. Cairkan gelatin bersama air secara bain-marie
3. Campurkan gelatin yg cair dgn keju yg telah diputar tadi.
4. Pukul krim putar sehingga kembang ( soft peak).
5. Satukan serbuk biskut Oreo, krim putar dengan adunan keju dan gelatin. Kacau dengan tangan dengan cara kaup balik.
6. Bagi membuat lapisan bawah, satukan biskut Oreo dengan mentega cair. Masukkan lapisan biskut hingga menutupi dasar bekas kek.
7. Tuang adunan keju tadi di atas serbuk Oreo yang ditekan  di dalam bekas. Kemudian hias dengan serbuk biskut oreo di atas kek.
8. Sejukkan selama sekurang-kurangnya dua jam di dalam peti sejuk.