Selasa, 14 April 2015

KERAPU STIM ALA THAI

KERAPU STIM ALA THAI
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan kerapu atau tilapia saiz sederhana
BAHAN A :
1 batang serai - diketuk
4-5 biji cili padi - diketuk/dihiris
2 helai daun limau purut, dihiris halus
2 keping asam gelugor/asam keping
2 sudu besar jus limau nipis
BAHAN B :
1 sudu teh gula atau secukup rasa
1 sudu besar sos ikan
1/2 cawan serbuk stok ayam
BAHAN HIASAN :
daun ketumbar - dicincang kasar
daun bawang - dicincang kasar
limau nipis - dihiris

CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan kelar secara menyerong bahagian badan ikan di kedua2 belah bahagian badan.
2. Panaskan periuk kukusan,letakkan ikan dalam bekas tahan haba dan kukus selama kira2 10 – 12 minit.
3. Angkat dan toskan.Keluarkan air yang berlebihan dari bekas kukusan ikan tadi.
4. Ketepikan ikan.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan A dan goreng hingga naik wangi.
6. Kemudian,masukkan bahan B dan kacau sebati selama 3 minit @ mendidih.
7. Akhir sekali,tuangkan kuah ke atas ikan.
8. Taburkan daun ketumbar serta daun bawang dan hiaskan dengan hirisan limau nipis di atas ikan.
9. Siap untuk dihidang.