"Bread Lasagna / Lasagna Roti
Yum yum! Bahan2:
•1/2 bawang besar
•1/2 Tube daging cincang
• 1 genggam mixed vegie
• sos cili n tomato
• salt n pepper
• roti
• telur
• susu
• mozarella cheese
Cara2:
1. Masak inti dulu. Tumis bawang, masukkan daging biar smpai empuk.
2. Masukkan sos cili n tomato,salt n pepper and mixed vegie. masak smpai kering sikit. Rasa masin manis inti tu.
3. Siapkan bahan roti. Pukul telur n susu.
4. celupkan roti dlm telur n susu tu. Then letak inti yg dh masak then tabur mozarella cheese buat 2 layer.
5. Bakar suhu 180c cmpai garing sket.
Selasa, 31 Mac 2015
Isnin, 30 Mac 2015
Resepi berpantang selepas bersalin ...
Bukan sahaja untuk ibu selepas bersalin, samada bersalin normal, caesar atau pembedahan, resipi ini juga boleh digunapakai untuk kanak-kanak selepas berkhatan atau bersunat. Dari sumber fb : legacy secret trading
1. Ikan Masin Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
-Lada hitam
Cara-cara:
-Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati
2. Ikan Tenggiri Kering
Bahan-bahan:
-1 keping ikan tenggiri kering
-2 biji lada besar
-½ biji bawang besar dihiris
Cara-cara:
-Ikan digoreng layur bersama hirisan halia.
-Kemudian ditumbuk bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
-Hidang bersama nasi panas
3. Sambal Tok-tok Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Bawang merah
-Bawang putih
-Ikan bilis
-Lada hitam
Cara-cara:
-Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi panas
4. Ikan Masin Goreng Asam Jawa
Bahan-bahan:
-Isi ikan masin (Kurau @ Talang)
-1 labu bawang besar
-5-6 tangkai cili kering
-3 ulas bawang putih
-½ inci halia
-Sedikit air asam jawa & gula
Cara-cara:
-Tumis semua bahan yang dihiris.
-Bila agak garing, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula .
-Akhir sekali masukkan ikan masin yang telah digoreng terlebih dahulu.
5. Ikan Bilis Goreng Aroma
Bahan-bahan:
-100g ikan bilis putih
-3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
-1 biji bawang besar dimayang
-2cm halia dimayang
-6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
-6 biji cili padi diketuk
-Minyak
Cara-cara:
-Goreng ikan bilis hingga ranggup
-Kemudian masukkan bahan hirisan
6. Ikan Bilis Dengan Cili Mesin
Bahan-bahan:
-Sebiji bawang besar dimayang
-Ikan bilis
-Jeruk lobak
-Sebiji telur
-Cili mesin 1 sudu
Cara-cara:
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.
7. Pegaga Masak Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Sedikit santan pekat
-Lada hitam (lebihkan)
-Ikan bilis putih
-Kunyit hidup
-Halia
-Garam
Cara-cara:
-Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
-Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
-Kira OK masukkan pegagadan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
8. Hati Masak Limau Purut
Bahan-bahan:
-1/2kg hati lembu direbus dan dipotong kecil
-5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
-6 tangkai cili kering (Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
-3 labu bawang besar
-4 ulas bawang putih
-2cm hirisan halia muda
-½ camca ketumbar
-½ camca jintan manis
-½ camca jintan putih
-Garam & gula secukup rasa
-Minyak untuk menumis
Cara-cara:
-Cili/lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
-Tumis hingganaik bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah.
-Setelah itu, masukkan perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.
9. Hati Goreng Lada
Bahan-bahan:
-600g hati lembu direbus dan dipotong
-4 sudu besar lada putih
-2 sudu besar serbuk rempah
-2 sudu besar minyak
-1 sudu besar air asam jawa
-½ sudu serbuk jintan putih
-1 sudu serbuk kunyit
-2 labu bawang besar
-Garam/ Ajinomoto secukup rasa
-1 batang daun bawang untuk hiasan
Cara-cara:
-Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
-Tumiskan ia, agak kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
-Taburkan hirisan daun bawang
10. Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam
Bahan-bahan:
-4cm halia muda
-3cm kunyit hidup
-Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)
Cara-cara:
-Bakar ayam/daging dengan bahan perap.
-Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa
11. Sambal Tok-tok
Bahan-bahan:
-Ikan bilis
-Cili padi
-Bawang
Cara-cara:
-Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.
12. Daging Goreng Halia
Bahan-bahan:
-Daging batang pinang dihiris nipis
-Halia dimayang halus
-Bawang Putih diketuk
-Bawang besar dihiris bulat
-1 biji lada benggala/ ketukkan cili padi kalau nak pedas
-Sedikit sos tiram
-Sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
-Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.
Cara-cara:
-Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
-Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut kesesuaian.
-Akhir sekali masukkan , lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
-Jika nak berkuah boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.
13. Daging Goreng Lada Hitam (Marinated)
Bahan-bahan:
-Daging hihiris halus
-Lada hitam secukup rasa
-Halia
-Bawang besar
-Bawang putih
-Sos Cili/Cili mesin
-Sos tomato
-Sos tiram
-Kicap pekat
-Garam/serbuk perasa
Cara-cara:
-Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
-Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
-Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.
14. Ayam Panggang Selera Pantang
Bahan-bahan:
-Ayam
-1 batang serai dititik
-1 sudu jintan manis
-½ sudu jintan putih
-1cm kunyit hidup
-1cm lengkuas
-1cm halia
-4 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-garam
-Air asam jawa
-½ cawan air
Cara-cara:
-Ayam dilumur dengan garam & sedikit bawang merah, halia, bawang putih & kunyit tumbuk juga lengkuas.
-Panggang ayam
-Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Dan bolehlah disiram
ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.
15. Ayam Percik Chinese Style
Bahan-bahan:
-1 ekor ayam
-Daun salam dan daun kunyit
Bahan A:
-Bunga Lawang
-Bunga Cengkih
-Kulit Kayu Manis
-Jintan Manis
-Lada Hitam
-Serai & Halia
-Gula Melaka – dicincang halus
-Lemon – diperah
-Santan
-Garam
-Bawang putih dan bawang merah ditumbuk halus
(Jika suka boleh ditambah sedikit cili padi)
Cara-cara:
-Masukkan daun salam & daun kunyit ke dalam ayam.
-Panggang @ goreng dalam minyak penuh (deep fried)
-Tumis bawang merah dan putih. Masukkan bahan-bahan A, masukkan juga perahan lemon, gula melaka, garam.
-Masukkan santan cair biar mendidih di atas api perlahan. Bila dah pekat masukkan santan pekat.
-Bila dah pekat, boleh disiram ke ats ayam panggang tersebut.
16. Lengkuas Muda Masak Lada Merah
(Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita atau dengan lain perkataan mengetatkan lagi organ wanita selepas bersalin)
Bahan-bahan:
-Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
-Sedikit ikan bilis
-Bawang merah
-Bawang Putih
-Lada merah
Cara-cara:
-Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
-Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.
17. Turi Masak Asam Rebus
(Bagus Utk Menambah Susu Ibu).
Bahan-bahan:
-Daun Turi
-Ikan Bilis
-Asam Keping
-Bawang merah
-Kunyit Hidup
-Ikan Bilis
-Lada merah
Cara-cara:
-Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
-Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.
Bahan-bahan:
-Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
-Lada hitam
Cara-cara:
-Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati
2. Ikan Tenggiri Kering
Bahan-bahan:
-1 keping ikan tenggiri kering
-2 biji lada besar
-½ biji bawang besar dihiris
Cara-cara:
-Ikan digoreng layur bersama hirisan halia.
-Kemudian ditumbuk bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
-Hidang bersama nasi panas
3. Sambal Tok-tok Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Bawang merah
-Bawang putih
-Ikan bilis
-Lada hitam
Cara-cara:
-Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi panas
4. Ikan Masin Goreng Asam Jawa
Bahan-bahan:
-Isi ikan masin (Kurau @ Talang)
-1 labu bawang besar
-5-6 tangkai cili kering
-3 ulas bawang putih
-½ inci halia
-Sedikit air asam jawa & gula
Cara-cara:
-Tumis semua bahan yang dihiris.
-Bila agak garing, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula .
-Akhir sekali masukkan ikan masin yang telah digoreng terlebih dahulu.
5. Ikan Bilis Goreng Aroma
Bahan-bahan:
-100g ikan bilis putih
-3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
-1 biji bawang besar dimayang
-2cm halia dimayang
-6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
-6 biji cili padi diketuk
-Minyak
Cara-cara:
-Goreng ikan bilis hingga ranggup
-Kemudian masukkan bahan hirisan
6. Ikan Bilis Dengan Cili Mesin
Bahan-bahan:
-Sebiji bawang besar dimayang
-Ikan bilis
-Jeruk lobak
-Sebiji telur
-Cili mesin 1 sudu
Cara-cara:
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.
7. Pegaga Masak Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Sedikit santan pekat
-Lada hitam (lebihkan)
-Ikan bilis putih
-Kunyit hidup
-Halia
-Garam
Cara-cara:
-Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
-Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
-Kira OK masukkan pegagadan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
8. Hati Masak Limau Purut
Bahan-bahan:
-1/2kg hati lembu direbus dan dipotong kecil
-5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
-6 tangkai cili kering (Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
-3 labu bawang besar
-4 ulas bawang putih
-2cm hirisan halia muda
-½ camca ketumbar
-½ camca jintan manis
-½ camca jintan putih
-Garam & gula secukup rasa
-Minyak untuk menumis
Cara-cara:
-Cili/lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
-Tumis hingganaik bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah.
-Setelah itu, masukkan perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.
9. Hati Goreng Lada
Bahan-bahan:
-600g hati lembu direbus dan dipotong
-4 sudu besar lada putih
-2 sudu besar serbuk rempah
-2 sudu besar minyak
-1 sudu besar air asam jawa
-½ sudu serbuk jintan putih
-1 sudu serbuk kunyit
-2 labu bawang besar
-Garam/ Ajinomoto secukup rasa
-1 batang daun bawang untuk hiasan
Cara-cara:
-Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
-Tumiskan ia, agak kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
-Taburkan hirisan daun bawang
10. Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam
Bahan-bahan:
-4cm halia muda
-3cm kunyit hidup
-Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)
Cara-cara:
-Bakar ayam/daging dengan bahan perap.
-Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa
11. Sambal Tok-tok
Bahan-bahan:
-Ikan bilis
-Cili padi
-Bawang
Cara-cara:
-Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.
12. Daging Goreng Halia
Bahan-bahan:
-Daging batang pinang dihiris nipis
-Halia dimayang halus
-Bawang Putih diketuk
-Bawang besar dihiris bulat
-1 biji lada benggala/ ketukkan cili padi kalau nak pedas
-Sedikit sos tiram
-Sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
-Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.
Cara-cara:
-Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
-Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut kesesuaian.
-Akhir sekali masukkan , lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
-Jika nak berkuah boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.
13. Daging Goreng Lada Hitam (Marinated)
Bahan-bahan:
-Daging hihiris halus
-Lada hitam secukup rasa
-Halia
-Bawang besar
-Bawang putih
-Sos Cili/Cili mesin
-Sos tomato
-Sos tiram
-Kicap pekat
-Garam/serbuk perasa
Cara-cara:
-Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
-Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
-Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.
14. Ayam Panggang Selera Pantang
Bahan-bahan:
-Ayam
-1 batang serai dititik
-1 sudu jintan manis
-½ sudu jintan putih
-1cm kunyit hidup
-1cm lengkuas
-1cm halia
-4 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-garam
-Air asam jawa
-½ cawan air
Cara-cara:
-Ayam dilumur dengan garam & sedikit bawang merah, halia, bawang putih & kunyit tumbuk juga lengkuas.
-Panggang ayam
-Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Dan bolehlah disiram
ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.
15. Ayam Percik Chinese Style
Bahan-bahan:
-1 ekor ayam
-Daun salam dan daun kunyit
Bahan A:
-Bunga Lawang
-Bunga Cengkih
-Kulit Kayu Manis
-Jintan Manis
-Lada Hitam
-Serai & Halia
-Gula Melaka – dicincang halus
-Lemon – diperah
-Santan
-Garam
-Bawang putih dan bawang merah ditumbuk halus
(Jika suka boleh ditambah sedikit cili padi)
Cara-cara:
-Masukkan daun salam & daun kunyit ke dalam ayam.
-Panggang @ goreng dalam minyak penuh (deep fried)
-Tumis bawang merah dan putih. Masukkan bahan-bahan A, masukkan juga perahan lemon, gula melaka, garam.
-Masukkan santan cair biar mendidih di atas api perlahan. Bila dah pekat masukkan santan pekat.
-Bila dah pekat, boleh disiram ke ats ayam panggang tersebut.
16. Lengkuas Muda Masak Lada Merah
(Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita atau dengan lain perkataan mengetatkan lagi organ wanita selepas bersalin)
Bahan-bahan:
-Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
-Sedikit ikan bilis
-Bawang merah
-Bawang Putih
-Lada merah
Cara-cara:
-Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
-Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.
17. Turi Masak Asam Rebus
(Bagus Utk Menambah Susu Ibu).
Bahan-bahan:
-Daun Turi
-Ikan Bilis
-Asam Keping
-Bawang merah
-Kunyit Hidup
-Ikan Bilis
-Lada merah
Cara-cara:
-Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
-Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.
Jumaat, 27 Mac 2015
Resepi Kuih / Biskut Suji
Resepi Kuih Suji
Bahan2:
guna nisbah 1 minyak sapi: 1 gula kastor: 2 tepung gandum
cth:
1/2 kg minyak sapi
1/2 kg gula kastor
1 kg tepung gandum
Cara2 nak buat:
1. Mula2 masukkan gula kastor dan tepung gandum ke dalam satu bekas. Jangan lupa ayak masa nak masukkan tu.
2. Lepas tu, masukkan minyak sapi pulak.
3. Gaul semua sampai jadi doh. Pastikan kuku pendek dan tangan bersih.
4. Gelek2 dan terap ikut suka hati. Bentuk love ke, ikan ke, beruang ke apa2 jelah. Kalau nak gentel2 jadi bulat pun boleh. Ikut kreatif masing2 la ye.
5. Susun atas talam dan dah boleh bakar. Suhu lebih kurang 150 darjah celcius selama 15 minit ataupun agak2 dah bau nak hangit tu cepat2lah keluarkan.
6. Sejukkan dan boleh makan ramai2.
Tips:
+ gula kastor dan tepung mesti diayak sebelum guna utk dapatkan tekstur yang halus dan tidak berketul-ketul.
+ kalau doh tu berderai sangat, tambah minyak sapi sikit.
+ kalau doh tu melekit sangat, tambah tepung gandum sikit.
+ kalau nak lagi manis, tambahlah gula. janganlah tambah garam pulak.
+ suhu oven tu berbeza2 ikut jenama. testlah bakar sekeping dua dulu utk test power. dah ok baru bakar banyak2.
+ jangan guna tray yang dapat sekali dgn oven tu. guna talam aluminium atau tudung periuk pun boleh. tray oven selalunya buat kuih cepat hangus
Bahan2:
guna nisbah 1 minyak sapi: 1 gula kastor: 2 tepung gandum
cth:
1/2 kg minyak sapi
1/2 kg gula kastor
1 kg tepung gandum
Cara2 nak buat:
1. Mula2 masukkan gula kastor dan tepung gandum ke dalam satu bekas. Jangan lupa ayak masa nak masukkan tu.
2. Lepas tu, masukkan minyak sapi pulak.
3. Gaul semua sampai jadi doh. Pastikan kuku pendek dan tangan bersih.
4. Gelek2 dan terap ikut suka hati. Bentuk love ke, ikan ke, beruang ke apa2 jelah. Kalau nak gentel2 jadi bulat pun boleh. Ikut kreatif masing2 la ye.
5. Susun atas talam dan dah boleh bakar. Suhu lebih kurang 150 darjah celcius selama 15 minit ataupun agak2 dah bau nak hangit tu cepat2lah keluarkan.
6. Sejukkan dan boleh makan ramai2.
Tips:
+ gula kastor dan tepung mesti diayak sebelum guna utk dapatkan tekstur yang halus dan tidak berketul-ketul.
+ kalau doh tu berderai sangat, tambah minyak sapi sikit.
+ kalau doh tu melekit sangat, tambah tepung gandum sikit.
+ kalau nak lagi manis, tambahlah gula. janganlah tambah garam pulak.
+ suhu oven tu berbeza2 ikut jenama. testlah bakar sekeping dua dulu utk test power. dah ok baru bakar banyak2.
+ jangan guna tray yang dapat sekali dgn oven tu. guna talam aluminium atau tudung periuk pun boleh. tray oven selalunya buat kuih cepat hangus
Puding Roti Kukus
Puding Roti Kukus
Bahan-bahan :
6 keping roti dipotong kecil-kecil
375ml susu cair
2 biji telur
3 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu butter cup
kismis
Cara Membuat:
1. Gaul gula, telur dan esen vanilla, kacau rata. Masukkan pula susu cair serta kacau hingga sebati.
2. Roti disapu dengan butter dan disusun dalam loyang.
3. Adunan tadi dituang ke atas roti dan bolehlah diletakkan kismis
4. Kukus selama 25 minit dengan api sederhana.
5. Hidangkan apabila sudah masak atau simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Bahan-bahan :
6 keping roti dipotong kecil-kecil
375ml susu cair
2 biji telur
3 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu butter cup
kismis
Cara Membuat:
1. Gaul gula, telur dan esen vanilla, kacau rata. Masukkan pula susu cair serta kacau hingga sebati.
2. Roti disapu dengan butter dan disusun dalam loyang.
3. Adunan tadi dituang ke atas roti dan bolehlah diletakkan kismis
4. Kukus selama 25 minit dengan api sederhana.
5. Hidangkan apabila sudah masak atau simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Resepi Karipap Roti
Resepi Karipap Roti
Bahan-bahannya:
Roti gardiner sebungkus
Inti:
Telur 3 biji
Lada sulah
Garam Secukup rasa
Sebiji bawang merah bawang
Cara-cara buat:
Inti Karipap Roti
1. Hiris halus bawang merah
2. Pecahkan telur, letak garam kemudian campur bawang merah yang telah dihiris. Kocok telur tersebut.
3. Panaskan kuali engan api sederhana
4. Tuangkan minyak dan kacau telur dengan pelahan sehingga hancur.
5. Angkat telur hancur tadi kemudian tabur lada sulah.
Kulit Karipap Roti
1. Ambil sekeping roti
2. Letakkan diatas acuan karipap (banyak terjual di supermarket)
3. Isikan inti yang telah dimasak tadi
4. Tekapkan dengan acuan
5. Goreng dalam minyak yang panas (1-2 menit shj)
6. Angkat dan toskan. Jangan menggoreng terlalu lama kerana roti cepat menyerap minyak.
Setelah siap digorengkan hidangkan bersama sos cili dan kopi O panas. Selamat mencuba ye..
Bahan-bahannya:
Roti gardiner sebungkus
Inti:
Telur 3 biji
Lada sulah
Garam Secukup rasa
Sebiji bawang merah bawang
Cara-cara buat:
Inti Karipap Roti
1. Hiris halus bawang merah
2. Pecahkan telur, letak garam kemudian campur bawang merah yang telah dihiris. Kocok telur tersebut.
3. Panaskan kuali engan api sederhana
4. Tuangkan minyak dan kacau telur dengan pelahan sehingga hancur.
5. Angkat telur hancur tadi kemudian tabur lada sulah.
Kulit Karipap Roti
1. Ambil sekeping roti
2. Letakkan diatas acuan karipap (banyak terjual di supermarket)
3. Isikan inti yang telah dimasak tadi
4. Tekapkan dengan acuan
5. Goreng dalam minyak yang panas (1-2 menit shj)
6. Angkat dan toskan. Jangan menggoreng terlalu lama kerana roti cepat menyerap minyak.
Setelah siap digorengkan hidangkan bersama sos cili dan kopi O panas. Selamat mencuba ye..
Ikan tongkol berempah
IKAN TONGKOL BEREMPAH
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol
Asam jawa
Serbuk kari
Kicap
Sos tiram
Serbuk lada putih
Bawang besar/merah
Sedikit garam
Cili api
Minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Bersihkan seekor ikan tongkol.
2. Hiriskan isi tongkol tersebut kepada 2; hirisan rapat ke tulang ikan.
3. Potong ikan tongkol tersebut sepanjang lebih kurang 1 inci.
4. Bersihkan ikan, dan perapkan sebentar bersama asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
5. Perapkan potongan ikan tersebut dengan sedikit serbuk kari ikan, kicap, sos tiram, dan serbuk lada putih.
6. Setelah beberapa lama, goreng potongan ikan tersebut.
7. Asingkan ikan yang telah digoreng.
8. Gorengkan pula bawang besar/ bawang merah.
9. Masukkan ikan, taburkan sedikit sahaja garam (kerana ikan sudah masin), dan taburkan cili api yang telah dipotong. Tutup api
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol
Asam jawa
Serbuk kari
Kicap
Sos tiram
Serbuk lada putih
Bawang besar/merah
Sedikit garam
Cili api
Minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Bersihkan seekor ikan tongkol.
2. Hiriskan isi tongkol tersebut kepada 2; hirisan rapat ke tulang ikan.
3. Potong ikan tongkol tersebut sepanjang lebih kurang 1 inci.
4. Bersihkan ikan, dan perapkan sebentar bersama asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
5. Perapkan potongan ikan tersebut dengan sedikit serbuk kari ikan, kicap, sos tiram, dan serbuk lada putih.
6. Setelah beberapa lama, goreng potongan ikan tersebut.
7. Asingkan ikan yang telah digoreng.
8. Gorengkan pula bawang besar/ bawang merah.
9. Masukkan ikan, taburkan sedikit sahaja garam (kerana ikan sudah masin), dan taburkan cili api yang telah dipotong. Tutup api
Mee Kuah Daging
MEE KUAH DAGING
BAHAN-BAHAN :
2 peket mee kuning - secukupnya
1 kilo daging
2.5 liter air rebusan daging
sos tomato secukupnya
sos cili secukupnya
1 cawan kuah kacang
3 biji kiub stock ikan bilis
4 biji telur - utk pekatkan kuah
3 sudu besar cili kisar - boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN :
2 peket mee kuning - secukupnya
1 kilo daging
2.5 liter air rebusan daging
sos tomato secukupnya
sos cili secukupnya
1 cawan kuah kacang
3 biji kiub stock ikan bilis
4 biji telur - utk pekatkan kuah
3 sudu besar cili kisar - boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN TAMBAHAN :
8 biji telur rebus - dipotong 2
hirisan cili merah secukupnya
hirisan daun bawang secukupnya
Sayur taugeh dan sawi dicelur - secukupnya
Bawang goreng secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
1) Rebus daging lembu sampai empuk kemudian daging dipotong kecil dan simpan semua air rebusan tadi . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar sampai timbul bau wangi dan pecah minyak . Masukkan air rebusan daging serta kacau kuah dan masukkan kiub stock ikan bilis , kuah kacang secukupnya , sos tomato dan sos cili secukupnya . Jika suka masam boleh ditambah lagi sos tomato .
2) Kacau semua bahan-bahan dan boleh dimasuk semula daging ke dalam kuah serta biarkan kuah masak sampai mendidih . Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian pecahkan 4 biji telur ke dalam mangkuk serta kacau telur ni sedikit dan masukkan ke dalam kuah tadi . Kacau pelahan-lahan kuah sampai telur masak . Tujuan telur ni dmasuk ke dalam kuah adalah untuk pekatkan kuah .
3) Celur mee , taugeh dan sawi kemudian tos serta ketepikan dulu , rebus semua telur .
4) Cara menghidang mee ni , mula-mula masukkan sayur taugeh/sawi dahulu dalam mangkuk kemudian mee dan tuangkan kuah bersama isi daging , telur rebus , bawang goreng , cili merah dan daun sup
8 biji telur rebus - dipotong 2
hirisan cili merah secukupnya
hirisan daun bawang secukupnya
Sayur taugeh dan sawi dicelur - secukupnya
Bawang goreng secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
1) Rebus daging lembu sampai empuk kemudian daging dipotong kecil dan simpan semua air rebusan tadi . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar sampai timbul bau wangi dan pecah minyak . Masukkan air rebusan daging serta kacau kuah dan masukkan kiub stock ikan bilis , kuah kacang secukupnya , sos tomato dan sos cili secukupnya . Jika suka masam boleh ditambah lagi sos tomato .
2) Kacau semua bahan-bahan dan boleh dimasuk semula daging ke dalam kuah serta biarkan kuah masak sampai mendidih . Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian pecahkan 4 biji telur ke dalam mangkuk serta kacau telur ni sedikit dan masukkan ke dalam kuah tadi . Kacau pelahan-lahan kuah sampai telur masak . Tujuan telur ni dmasuk ke dalam kuah adalah untuk pekatkan kuah .
3) Celur mee , taugeh dan sawi kemudian tos serta ketepikan dulu , rebus semua telur .
4) Cara menghidang mee ni , mula-mula masukkan sayur taugeh/sawi dahulu dalam mangkuk kemudian mee dan tuangkan kuah bersama isi daging , telur rebus , bawang goreng , cili merah dan daun sup
Rabu, 25 Mac 2015
Resepi kuih tepung gombak
kuih tepung gomak
Bahan untuk menyalut kuih(abuk2):
500g kacang hijau
Cara penyediaan:
1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat.
3. Kisar kacang tadi dengan menggunakan pengisar kering. Kisar sekejap sahaja untuk membuang kulitnya dahulu. Tampi untuk membuang kulit kacang yang tertanggal.
4. Kemudian barulah kisar kacang tersebut sehingga hancur dan menjadi tepung. Ayak kacang supaya mendapat tepung yang halus. Lakukan mengisar kacang sehingga semuanya habis.
5. Simpan didalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih.
Bahan inti:
1 biji kelapa parut
200g (2ketul) gula melaka atau gula merah
1/2 cawan gula pasir @ secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1 helai daun pandan
Air.
Cara penyediaan:
1. Masak gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan daun pandan bersama air sehingga gula hancur. Angkat dan tapiskan.
2. Masukkan kelapa,tepung gandum ke dalam air gula tadi. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Untuk memudahkan kerja, bulat2kan inti terlebih dahulu dan ketepikan.
Bahan kuih tepung gomak:
500g tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Bancuh/gaulkan tepung pulut dengan air yang telah dicampur sedikit garam(sesedap rasa) sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati/kental . Buat sama macam bancuhan kuih buah melaka.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan serta leperkan semula.
3. Masakkan air, setelah mendidih masukkan kuih dan masak sehingga kuih timbul(naik ke atas) barulah diangkat.
4. Kemudian gaulkan dengan tepung kacang hijau sehingga menyaluti kuih dan bolehlah dihidangkan
Bahan untuk menyalut kuih(abuk2):
500g kacang hijau
Cara penyediaan:
1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat.
3. Kisar kacang tadi dengan menggunakan pengisar kering. Kisar sekejap sahaja untuk membuang kulitnya dahulu. Tampi untuk membuang kulit kacang yang tertanggal.
4. Kemudian barulah kisar kacang tersebut sehingga hancur dan menjadi tepung. Ayak kacang supaya mendapat tepung yang halus. Lakukan mengisar kacang sehingga semuanya habis.
5. Simpan didalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih.
Bahan inti:
1 biji kelapa parut
200g (2ketul) gula melaka atau gula merah
1/2 cawan gula pasir @ secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1 helai daun pandan
Air.
Cara penyediaan:
1. Masak gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan daun pandan bersama air sehingga gula hancur. Angkat dan tapiskan.
2. Masukkan kelapa,tepung gandum ke dalam air gula tadi. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Untuk memudahkan kerja, bulat2kan inti terlebih dahulu dan ketepikan.
Bahan kuih tepung gomak:
500g tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Bancuh/gaulkan tepung pulut dengan air yang telah dicampur sedikit garam(sesedap rasa) sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati/kental . Buat sama macam bancuhan kuih buah melaka.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan serta leperkan semula.
3. Masakkan air, setelah mendidih masukkan kuih dan masak sehingga kuih timbul(naik ke atas) barulah diangkat.
4. Kemudian gaulkan dengan tepung kacang hijau sehingga menyaluti kuih dan bolehlah dihidangkan
Resepi Dim Sum
Resepi Dim Sum
sumber: cikaletheea.blogspot
Bahan-bahan (untuk inti)
Cili
sengkuang
onion
Carrot(potong kecik2)/ ubi pun boleh/calery pun bleh
gula
Garam
Ayam (kisar, ini kalau nak guna ayam, boleh je tukar udang ke, ikan ke)
Tepung beras
Daun bawang
Minyak bijan
Untuk kulit dim sum – sile beli kulit wantan atau kulit popiah yang instant, berlambak jual kat mall. kulit wantan warna kuning, while kulit popiah warna putih. tue je different die.
cara-cara :
1.inti tue dicampur gaul semuanya sampai sebati dan bentukkan jadi bola kecik-kecil
ambil kulit wantan, masukkan inti ke dalam kulit wantan, dan balut kulit wantan tue ke atas tapi jangan sampai tertutup inti tadi. ataupun boleh juga ternganga sket.
x jadik masalah. ikut creativiti sendiri.
2.dim sum juga boleh direka bentuk ikut suke.
kalau anda creative giler tahap profesioanl , boleh tiru gaya gambar dim sum di bawah.
kalu jual nie, kompom laku sbb comel .
3. sebagai tambahan boleh juga kalau mau letak telur ikan merah ala2 sushi kat atas dim sum tue
4. kemudian, gie carik steamer, kalau nak stim, kuali dgn minyak panas kalau nak goring
lebih kurang 15 minit, boleh hidang dan makan.
sumber: cikaletheea.blogspot
Bahan-bahan (untuk inti)
Cili
sengkuang
onion
Carrot(potong kecik2)/ ubi pun boleh/calery pun bleh
gula
Garam
Ayam (kisar, ini kalau nak guna ayam, boleh je tukar udang ke, ikan ke)
Tepung beras
Daun bawang
Minyak bijan
Untuk kulit dim sum – sile beli kulit wantan atau kulit popiah yang instant, berlambak jual kat mall. kulit wantan warna kuning, while kulit popiah warna putih. tue je different die.
cara-cara :
1.inti tue dicampur gaul semuanya sampai sebati dan bentukkan jadi bola kecik-kecil
ambil kulit wantan, masukkan inti ke dalam kulit wantan, dan balut kulit wantan tue ke atas tapi jangan sampai tertutup inti tadi. ataupun boleh juga ternganga sket.
x jadik masalah. ikut creativiti sendiri.
2.dim sum juga boleh direka bentuk ikut suke.
kalau anda creative giler tahap profesioanl , boleh tiru gaya gambar dim sum di bawah.
kalu jual nie, kompom laku sbb comel .
3. sebagai tambahan boleh juga kalau mau letak telur ikan merah ala2 sushi kat atas dim sum tue
4. kemudian, gie carik steamer, kalau nak stim, kuali dgn minyak panas kalau nak goring
lebih kurang 15 minit, boleh hidang dan makan.
Resepi bancuhan adunan tepung rangup
Resepi bancuhan adunan tepung rangup ( semua jenis gorengan termasuk pisang dan cempedak)
1 1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar tpg jagung
1 biji telor saiz kecik
sedikit garam
sedikit gula
pewarna kuning (jika guna kunyit - tukar jadi warna oren sbb tindak balas ngan kapur)
1 sudu besar air kapur
air sejuk secukupnya (anggaran 3/4- 1 cawan)
minyak utk menggoreng
caranya
1. Satukan kesemua ahan diatas dlm pengisar.. Masukkan air. Adunan ni tak
terlalu pekat atau tak terlalu cair ye.. (masukkan bebola ikan jika ia bersalut
cantik maknanya adunan tu dah ok)
2. Panaskan minyak ..celup satu persatu ikan, sotong, udang, bebola atau crab
stick.. dan masukkan ke dalam minyak yang panas tadi...
3. Pastikan api dapur sederhana panas ..Goreng sehingga garing/kekuningan
4. Angkat dan toskan
Resepi sos pencicah
2@3 sudu besar cili kering kisar atau serbuk cili (ikut kepedasan)
1 sudu besar pes asam jawa adabi @ 1/2 cawan air asam jawa
4 sudu besar gula merah
2 cawan air
4 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit belacan (optional)
caranya
1. Masukkan air, gula merah, pes asam jawa,gula dan cili ke dalam periuk
2. Masak sehingga ia mendidih dan biarkan ia menjadi pekat. tutup api... Jika
kurang manis tambah gula
3. Lebihan sos boleh disimpan dlm bekas dan taruk dlm peti ais.
1 1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar tpg jagung
1 biji telor saiz kecik
sedikit garam
sedikit gula
pewarna kuning (jika guna kunyit - tukar jadi warna oren sbb tindak balas ngan kapur)
1 sudu besar air kapur
air sejuk secukupnya (anggaran 3/4- 1 cawan)
minyak utk menggoreng
caranya
1. Satukan kesemua ahan diatas dlm pengisar.. Masukkan air. Adunan ni tak
terlalu pekat atau tak terlalu cair ye.. (masukkan bebola ikan jika ia bersalut
cantik maknanya adunan tu dah ok)
2. Panaskan minyak ..celup satu persatu ikan, sotong, udang, bebola atau crab
stick.. dan masukkan ke dalam minyak yang panas tadi...
3. Pastikan api dapur sederhana panas ..Goreng sehingga garing/kekuningan
4. Angkat dan toskan
Resepi sos pencicah
2@3 sudu besar cili kering kisar atau serbuk cili (ikut kepedasan)
1 sudu besar pes asam jawa adabi @ 1/2 cawan air asam jawa
4 sudu besar gula merah
2 cawan air
4 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit belacan (optional)
caranya
1. Masukkan air, gula merah, pes asam jawa,gula dan cili ke dalam periuk
2. Masak sehingga ia mendidih dan biarkan ia menjadi pekat. tutup api... Jika
kurang manis tambah gula
3. Lebihan sos boleh disimpan dlm bekas dan taruk dlm peti ais.
Resepi Sambal Hitam Belimbing
Resepi Sambal hitam Belimbing
200 gm belimbing yang telah direbus (hitam)
400 gm ikan bilis yang telah dikopek
2 genggam cili padi (nak lagi pedas boleh tambah)
4@5 biji bawang besar dipotong kecil
garam (jika perlu) dan sedikit gula
1 cawan minyak
caranya merebus belimbing fresh utk dijadikan belimbing hitam
belimbing fresh ni biasa kalau mak buat - rebus belimbing buluh dgn garam dlm periuk hingga ia bertukar menjadi warna hitam.. rebus belimbing ni tanpa air ye..masa merebus agak lama kene bersabar.. kalau blh guna periuk/kuali lama ye
1. Bilis yang dikopek dicuci bersih dan ditumbuk tp jangan terlalu lumat ye dan
masukkan belimbing dlm lesung dan tumbuk juga
2. cili padi dipotong bersama dengan bawang besar di kisar (saya kisar tak terlalu
hancur)
3. Panaskan minyak dalam kuali..masukkan bahan kisar (bawang dan lada)
tumis hingga naik bau.. kemudian masukkan bilis dan belimbing tumbuk dan
masak hingga ia agak kering.. masukkan sedikit gula dan garam (jika perlu)
secukup rasa..(biasanya belimbing dah rasa masin sbb proses merebus tu dah
ditaruk garam)
4. agak2 dah kering boleh la toskan minyaknya dan boleh disimpan dlm peti utk
kegunaan akan datang..
400 gm ikan bilis yang telah dikopek
2 genggam cili padi (nak lagi pedas boleh tambah)
4@5 biji bawang besar dipotong kecil
garam (jika perlu) dan sedikit gula
1 cawan minyak
caranya merebus belimbing fresh utk dijadikan belimbing hitam
belimbing fresh ni biasa kalau mak buat - rebus belimbing buluh dgn garam dlm periuk hingga ia bertukar menjadi warna hitam.. rebus belimbing ni tanpa air ye..masa merebus agak lama kene bersabar.. kalau blh guna periuk/kuali lama ye
1. Bilis yang dikopek dicuci bersih dan ditumbuk tp jangan terlalu lumat ye dan
masukkan belimbing dlm lesung dan tumbuk juga
2. cili padi dipotong bersama dengan bawang besar di kisar (saya kisar tak terlalu
hancur)
3. Panaskan minyak dalam kuali..masukkan bahan kisar (bawang dan lada)
tumis hingga naik bau.. kemudian masukkan bilis dan belimbing tumbuk dan
masak hingga ia agak kering.. masukkan sedikit gula dan garam (jika perlu)
secukup rasa..(biasanya belimbing dah rasa masin sbb proses merebus tu dah
ditaruk garam)
4. agak2 dah kering boleh la toskan minyaknya dan boleh disimpan dlm peti utk
kegunaan akan datang..
Resepi Soto Bersantan
Resepi Soto Bersantan
1 ekor ayam potong 4
air secukupnya utk merebus ayam
1 mangkuk kecil santan pekat
3 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk jintan manis
3 sudu kecil serbuk lada putih/lada sulah
2 batang serai (dititik)
garam
minyak utk menumis
bahan penumis
4 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
bahan kisar
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putihh
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
Sambal kicap ~(kisar/tumbuk kesemua kecuali limau nipis)
2 ulas bawang putih
4 biji lada merah
10 biji cili padi (nak lagi pedas tambah la ye)
kicap lemak manis
sedikit perahan limau nipis
Begedil daging
3 biji kentang direbus
3/4 cwn daging kisar
daun sup dipotong halus
serbuk lada hitam/sulah
sedikit garam
bawang goreng
1 sudu besar tpg jagung
1-2 biji telor
bahan hiasan
meehoon
nasi impit
begedil daging
daun sup dan daun bawang dipotong halus
bawang goreng
suon goreng
tauge
tauhu goreng
kacang tanah goreng
Caranya
1. Panaskan sedikit minyak dlm periuk. tumis bahan penumis dan masukkan
bahan kisar, serai yang dititik, serta serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan
jintan putih. Tumis kesemuanya hingga naik bau
2. Kemudian masukkan air secukupnya dan masukkan ayam tadi..(air secukupnya
tu aras2 ayam je) Rebus sehingga ayam masak..angkat/keluarkan ayam tadi.
kemudian masukkan santan dlm kuah mendidih dan perasakan dengan garam
dan serbuk perasa (optional) . (Jika nampak kuah sedikit boleh tambah air )
untuk pengetahuan anda.. kuah soto bersantan ni tidaklah pekat seperti masak
lemak tu . kuah soto ni agak cair penggunaan santannya..
3.. Carik-carikkan isi ayam (halus) dan tulang ayam boleh dimasukkan kembali ke
dalam kuah soto tadi.
4. Boleh dihidangkan dgn bahan2 hiasan di atas... Selamat mencuba
Begedil daging
1. Rebus kentang hingga masak (pastikan jangan terlalu masak ye nanti terlalu
lembik pula).. jika tak nak rebus boleh goreng kentang hingga masak
2. Setelah masak kentang ..lenyek kentang hingga hancur/lumat
3. Masukkan bawang goreng, lada sulah/lada hitam, garam, daun sup dan daging
kisar dan tepung jagung. Gaul sebati. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan
ia serta leperkan sedikit buat sampai habis
4. Dalam bekas lain, pecahkan telur dan pukul guna garfu.
5. Panaskan minyak dlm kuali/pan dan celupkan begedil tadi dlm telur dan
masukkan dlm minyak yang panas. agak2 dah garing baru diterbalikkan begedil
1 ekor ayam potong 4
air secukupnya utk merebus ayam
1 mangkuk kecil santan pekat
3 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk jintan manis
3 sudu kecil serbuk lada putih/lada sulah
2 batang serai (dititik)
garam
minyak utk menumis
bahan penumis
4 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
bahan kisar
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putihh
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
Sambal kicap ~(kisar/tumbuk kesemua kecuali limau nipis)
2 ulas bawang putih
4 biji lada merah
10 biji cili padi (nak lagi pedas tambah la ye)
kicap lemak manis
sedikit perahan limau nipis
Begedil daging
3 biji kentang direbus
3/4 cwn daging kisar
daun sup dipotong halus
serbuk lada hitam/sulah
sedikit garam
bawang goreng
1 sudu besar tpg jagung
1-2 biji telor
bahan hiasan
meehoon
nasi impit
begedil daging
daun sup dan daun bawang dipotong halus
bawang goreng
suon goreng
tauge
tauhu goreng
kacang tanah goreng
Caranya
1. Panaskan sedikit minyak dlm periuk. tumis bahan penumis dan masukkan
bahan kisar, serai yang dititik, serta serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan
jintan putih. Tumis kesemuanya hingga naik bau
2. Kemudian masukkan air secukupnya dan masukkan ayam tadi..(air secukupnya
tu aras2 ayam je) Rebus sehingga ayam masak..angkat/keluarkan ayam tadi.
kemudian masukkan santan dlm kuah mendidih dan perasakan dengan garam
dan serbuk perasa (optional) . (Jika nampak kuah sedikit boleh tambah air )
untuk pengetahuan anda.. kuah soto bersantan ni tidaklah pekat seperti masak
lemak tu . kuah soto ni agak cair penggunaan santannya..
3.. Carik-carikkan isi ayam (halus) dan tulang ayam boleh dimasukkan kembali ke
dalam kuah soto tadi.
4. Boleh dihidangkan dgn bahan2 hiasan di atas... Selamat mencuba
Begedil daging
1. Rebus kentang hingga masak (pastikan jangan terlalu masak ye nanti terlalu
lembik pula).. jika tak nak rebus boleh goreng kentang hingga masak
2. Setelah masak kentang ..lenyek kentang hingga hancur/lumat
3. Masukkan bawang goreng, lada sulah/lada hitam, garam, daun sup dan daging
kisar dan tepung jagung. Gaul sebati. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan
ia serta leperkan sedikit buat sampai habis
4. Dalam bekas lain, pecahkan telur dan pukul guna garfu.
5. Panaskan minyak dlm kuali/pan dan celupkan begedil tadi dlm telur dan
masukkan dlm minyak yang panas. agak2 dah garing baru diterbalikkan begedil
Selasa, 24 Mac 2015
SOTONG SUMBAT MASAM MANIS ...sumber fb resepi bonda
SOTONG SUMBAT MASAM MANIS
Bahan luaran:
5 ekor sotong dibuang kulitnya dan dibersihkan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili boh atau cili kering kisar
1 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula kalo suka..lau x suka x yah masuk gula tp x de lak namanya masam manis kan hihi...
Bahan sumbat:
200 gram udang atau 4 ekor udang
2 biji telur
1 biji cili hijau dan 1 biji cili merah...lau x mau pedas x yah letak
1 pokok daun bawang
1 pokok daun sup
1 sudu besar minyak masak
sayur sayuran carrot, bunga kobis hijau dan putih..dsb boleh letak sayur yg digemari
garam secukup rasa
Bahan luaran:
5 ekor sotong dibuang kulitnya dan dibersihkan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili boh atau cili kering kisar
1 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula kalo suka..lau x suka x yah masuk gula tp x de lak namanya masam manis kan hihi...
Bahan sumbat:
200 gram udang atau 4 ekor udang
2 biji telur
1 biji cili hijau dan 1 biji cili merah...lau x mau pedas x yah letak
1 pokok daun bawang
1 pokok daun sup
1 sudu besar minyak masak
sayur sayuran carrot, bunga kobis hijau dan putih..dsb boleh letak sayur yg digemari
garam secukup rasa
Cara:
1.Panaskan minyak tumiskan bahan sumbat bawang merah dan udang kacau rata
2.Masukkan telur biarkan kerasdan hancurkan
3.Masukkan garam,cili merah,cili hijau,daun sup,daun bawang dan sayur sayuran (terpulang nk letak ke tak)kacau hingga masak, tutup api dan ketepikan.
4.Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong sematkan dengan lidi.
Cara membuat kuahnya:
1.Panaskan minyak,tumis bawang besar,bawang putih dan cili kisar sehingga wangi
2.Masukkan sos tomato,sos cili dan gula kacau sehingga masak
3.Masukkan sotong sehingga mendidih.
4.Angkat dan boleh dihidangkan dgn hirisan daun bawang....
1.Panaskan minyak tumiskan bahan sumbat bawang merah dan udang kacau rata
2.Masukkan telur biarkan kerasdan hancurkan
3.Masukkan garam,cili merah,cili hijau,daun sup,daun bawang dan sayur sayuran (terpulang nk letak ke tak)kacau hingga masak, tutup api dan ketepikan.
4.Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong sematkan dengan lidi.
Cara membuat kuahnya:
1.Panaskan minyak,tumis bawang besar,bawang putih dan cili kisar sehingga wangi
2.Masukkan sos tomato,sos cili dan gula kacau sehingga masak
3.Masukkan sotong sehingga mendidih.
4.Angkat dan boleh dihidangkan dgn hirisan daun bawang....
desert ais cream simple
1.letak bahagian bawah acuan / mup/ bekas desert bingka / qasidah / dadih/
2. seterusnya letak sedikit agar2 ..perisa ikut suka
3.letak ais cream 3-4 skop / sudu besar
4. Letak nata de coco
5. Tabur coklat rice , badam dan halwa buah pala
6. Dah boleh makan
gulai darat ayam nasi dagang kelantan
GULAI DARAT AYAM NASI DAGANG KELANTAN
Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong ikut suka
3 sudu besar serbuk kari ayam
Santan
Garam
Gula
5-6 biji lada merah/hijau - belah 2
1-2 asam keping
2-3 biji telur rebus - buang kulit
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit
Cara cara
Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk dan masukkan bahan bahan kisar, masaklah sehingga air agak kering.
Masukkan santan, garam, gula, asam keping dan serbuk perasa. Akhir sekali, baru dimasukkan lada.
Masaklah hingga agak pekat dan bolehlah diangkat
Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong ikut suka
3 sudu besar serbuk kari ayam
Santan
Garam
Gula
5-6 biji lada merah/hijau - belah 2
1-2 asam keping
2-3 biji telur rebus - buang kulit
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit
Cara cara
Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk dan masukkan bahan bahan kisar, masaklah sehingga air agak kering.
Masukkan santan, garam, gula, asam keping dan serbuk perasa. Akhir sekali, baru dimasukkan lada.
Masaklah hingga agak pekat dan bolehlah diangkat
resepi nasi ayam ..sumber fb
Bahan-bahan (utk membuat sup)
1. Ayam di rebus
2. Air rebusan ayam
3. Kulit kayu manis
4. Bunga lawang
5. Halai di hiris
6. 3 biji Bawang putih di ketuk
7. Sup bunjut
8. Bahan perasa
9. Bawang goreng
10. Daun sup
11. Kiub ayam
Bahan utk memasak nasi ayam
1. 1inci Halia di hiris halus
2. 1 biji Bawang putih di hiris halus
3. Garam
4. Mejerin
5. Pewarna kuning
6. Air rebusan ayam
Bahan utk perap ayam
1. Kicap
Bahan utk hiasan
1. Daun salad
2. Timun
3. Tomato
Cara-cara memasak sup.
1. Bunga lawang, kulit kayu manis dan bawang putih di gorengkn. Setelah garing angkat dan masukkan dalam air rebusan ayam tadi.
2. Masukkan halia, sup bunjut, kiub ayam dan bahan perasa. Biarkan mendidih. Agak2 dh cukup rasa blh tutup api.
Cara memasak nasi
1. Basuh beras dan isi air rebusan ayam td mengikut sukatan beras yang ingin di masak.
2. Masukkan halia, bawang putih, pewarna kuning, garam dan majerin ke dlm beras td dan kacau kemudian masak.
Bahan untuk ayam
1. Ayam yg di rebus tadi di angkat dan isi kicap.
2. Setelah selesai masak sup dan nasi boleh goreng ayam pula.
1. Ayam di rebus
2. Air rebusan ayam
3. Kulit kayu manis
4. Bunga lawang
5. Halai di hiris
6. 3 biji Bawang putih di ketuk
7. Sup bunjut
8. Bahan perasa
9. Bawang goreng
10. Daun sup
11. Kiub ayam
Bahan utk memasak nasi ayam
1. 1inci Halia di hiris halus
2. 1 biji Bawang putih di hiris halus
3. Garam
4. Mejerin
5. Pewarna kuning
6. Air rebusan ayam
Bahan utk perap ayam
1. Kicap
Bahan utk hiasan
1. Daun salad
2. Timun
3. Tomato
Cara-cara memasak sup.
1. Bunga lawang, kulit kayu manis dan bawang putih di gorengkn. Setelah garing angkat dan masukkan dalam air rebusan ayam tadi.
2. Masukkan halia, sup bunjut, kiub ayam dan bahan perasa. Biarkan mendidih. Agak2 dh cukup rasa blh tutup api.
Cara memasak nasi
1. Basuh beras dan isi air rebusan ayam td mengikut sukatan beras yang ingin di masak.
2. Masukkan halia, bawang putih, pewarna kuning, garam dan majerin ke dlm beras td dan kacau kemudian masak.
Bahan untuk ayam
1. Ayam yg di rebus tadi di angkat dan isi kicap.
2. Setelah selesai masak sup dan nasi boleh goreng ayam pula.
resepi kacang pol ...ambik resepi kat fb je
Bahan-bahan :
- 1 tin kacang panggang dalam tin
- 400gm daging kisar = 2 keping daging burger
- 2 sudu minyak sapi atau butter
- 1 sudu serbuk kari daging
- 1 biji bawang holland (dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- garam, gula dan air secukupnye
Bahan hiasan :
- 1 batang cili merah atau hijau
- daun sup hiris
- telur mata separuh masak
Cara-cara :
- hancurkan kacang panggang yang telah dibuang air
- panaskan minyak sapi atau butter hingga cair
- tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau
- masukkan rempah kari dan kacau
- gaulkan bersama daging kisar dan kacau sehingga daging masak
- masukkan kacang panggang bersama garam dan gula
- masukkan air secukupnya jikalau nak berkuah lebihkan air
- tunggu sehingga masak
- seterusnya, pecahkan telur dan masak telur sehingga menjadi separuh masak
- 1 tin kacang panggang dalam tin
- 400gm daging kisar = 2 keping daging burger
- 2 sudu minyak sapi atau butter
- 1 sudu serbuk kari daging
- 1 biji bawang holland (dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- garam, gula dan air secukupnye
Bahan hiasan :
- 1 batang cili merah atau hijau
- daun sup hiris
- telur mata separuh masak
Cara-cara :
- hancurkan kacang panggang yang telah dibuang air
- panaskan minyak sapi atau butter hingga cair
- tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau
- masukkan rempah kari dan kacau
- gaulkan bersama daging kisar dan kacau sehingga daging masak
- masukkan kacang panggang bersama garam dan gula
- masukkan air secukupnya jikalau nak berkuah lebihkan air
- tunggu sehingga masak
- seterusnya, pecahkan telur dan masak telur sehingga menjadi separuh masak
kek coklat moist
2
cwn t,gndum,1cwn susu pekat,1cwn minyak,1cwn serbok koko,3 biji
telor,A.2sd milo,1cwn gula,3/4 cwn air panas,1sd ovelet.1 sd
b,powder,1sd esen vanilla,sikit garam,1sd sodabicabonat,
satukan susu/gula/telor/ ovelet,esen/grm/pukul hingga kembang,masokan minyak,,kacau sebati,
ayak tepung/koko/ b,powder,sodabicabonat/ milo/kemudian
masokan kedalam adunan telor...kacau2 sebati..masokan air panas,kacau
lagi..masukan dlm loyang..kukus 40 minit...ini lah hasil nya..
untuk topeng,
1cwn koko,1cwn susu pkt,1 sd jus limau suncuit,1sd majren
kacau2...panaskan sekejap.siram atas kek yg dah sejuk,,
satukan susu/gula/telor/
ayak tepung/koko/
untuk topeng,
1cwn koko,1cwn susu pkt,1 sd jus limau suncuit,1sd majren
kacau2...panaskan sekejap.siram atas kek yg dah sejuk,,
resepi apam susu sirap rose
apam susu perasa sirap rose
4biji telor,1sd ovelete,1/2 cwn susu pkt,1/2 cwn gula halus,1sd esen vanila/..satukan semua..pukul hingga kembang/gebu,kemudian masokan 2cwn t,gandum yg telah di ayak dengan 1sd b,powder,,,,pukul hingga semuanya sebati,,,isikan 1/2 dlm acuan biru. dan baki nya di campur dengan 1sd sirap rose kacau serata dan tuang ke atas warna asal tadi....kukus 1/2 jam...siap,,,kalau anda suka coklat..tambahkan 1sd serbok coco,,,
4biji telor,1sd ovelete,1/2 cwn susu pkt,1/2 cwn gula halus,1sd esen vanila/..satukan semua..pukul hingga kembang/gebu,kemudian masokan 2cwn t,gandum yg telah di ayak dengan 1sd b,powder,,,,pukul hingga semuanya sebati,,,isikan 1/2 dlm acuan biru. dan baki nya di campur dengan 1sd sirap rose kacau serata dan tuang ke atas warna asal tadi....kukus 1/2 jam...siap,,,kalau anda suka coklat..tambahkan 1sd serbok coco,,,
resepi bakso
BAKSO
Bahan-Bahannya: (untuk 7 - 8 orang)
1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan
1 bungkus mee kuning - dicuci 3 kali, dicelur sebentar aje dan disejatkan
50 sen taugeh
1/4 buku kobis - dihiris halus
Daun sup - diracik halus
Daun bawang - diracik halus
3sudu makan lada sulah/lada putih biji - dikisar kering hingga halus
.
Bahan Untuk Kuah:
1 kilo tulang lembu
1 bungkus rempah sup tulang ADABI
1 bungkus rempah sup bunjut ADABI
2 batang serai - dititik
2 helai daun salam (ini kalau ada. Saya gantikan dgn daun bay kering)
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
5 biji buah keras
1 inci halia
2 sudu teh serbuk lada sulah (ambil dari yang dikisar di atas)
Garam
Serbuk perasa
.
.
Bahan Untuk Bebola Daging:
500 g daging cincang
3 biji bawang merah - diracik halus
2 ulas bawang putih - diracik halus
50 g tepung ubi/ tepung jagung
1 biji putih telur
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit garam
Bahan-Bahannya: (untuk 7 - 8 orang)
1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan
1 bungkus mee kuning - dicuci 3 kali, dicelur sebentar aje dan disejatkan
50 sen taugeh
1/4 buku kobis - dihiris halus
Daun sup - diracik halus
Daun bawang - diracik halus
3sudu makan lada sulah/lada putih biji - dikisar kering hingga halus
.
Bahan Untuk Kuah:
1 kilo tulang lembu
1 bungkus rempah sup tulang ADABI
1 bungkus rempah sup bunjut ADABI
2 batang serai - dititik
2 helai daun salam (ini kalau ada. Saya gantikan dgn daun bay kering)
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
5 biji buah keras
1 inci halia
2 sudu teh serbuk lada sulah (ambil dari yang dikisar di atas)
Garam
Serbuk perasa
.
.
Bahan Untuk Bebola Daging:
500 g daging cincang
3 biji bawang merah - diracik halus
2 ulas bawang putih - diracik halus
50 g tepung ubi/ tepung jagung
1 biji putih telur
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit garam
Cara-caranya:
Gaulkan semua bahan untuk bebola hingga sebati.
Bulat-bulatkan adunan daging hingga habis.
Simpan lebih kurang sejam dalam peti ais.
Cara-cara Untuk Kuahnya:
Rebus tulang lembu, rempah sup tulang dan rempah sup bunjut hingga dagung pada tulang empuk.
Tumbuk lumat halia, buah keras, bawang merah dan bawang putih.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk dan serbuk lada sulah hingga wangi.
Masukkan ke dalam periuk sup dan teruskan merebus hingga mendidih.
Masukkan bebola daging tadi. Biarkan masak hingga bebola daging timbul.
Masukkan garam dan serbuk perasa.
Masukkan sedikit daun sup dan daun bawang.
Tutup api dan hidangkan
.
.
Bahan Untuk Sambal Kicap:
25 biji cili api
2 - 3 ulas bawang putih
Kicap pekat manis
Cara Memasak:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua cili dan bawang putih. Tutup segera kuali anda.
Bila sudah tiada lagi letupan dalam kuali, alihkan tudung kuali dan kacau cili supaya masak rata.
Bila semua cili dah layu, angkat dan ke tepikan. (Ada petua supaya dipatahkan sikit cili tu sebelum digoreng supaya tidak meletop tapi saya kadang-kadang tu malas. Tutup ajelah kuali tu dengan tudung periuk. hahaha...)
Masukkan cili goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
Masukkan cili tumbuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap manis. Kacau rata.
Sedia untuk dihidangkan.
Gaulkan semua bahan untuk bebola hingga sebati.
Bulat-bulatkan adunan daging hingga habis.
Simpan lebih kurang sejam dalam peti ais.
Cara-cara Untuk Kuahnya:
Rebus tulang lembu, rempah sup tulang dan rempah sup bunjut hingga dagung pada tulang empuk.
Tumbuk lumat halia, buah keras, bawang merah dan bawang putih.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk dan serbuk lada sulah hingga wangi.
Masukkan ke dalam periuk sup dan teruskan merebus hingga mendidih.
Masukkan bebola daging tadi. Biarkan masak hingga bebola daging timbul.
Masukkan garam dan serbuk perasa.
Masukkan sedikit daun sup dan daun bawang.
Tutup api dan hidangkan
.
.
Bahan Untuk Sambal Kicap:
25 biji cili api
2 - 3 ulas bawang putih
Kicap pekat manis
Cara Memasak:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua cili dan bawang putih. Tutup segera kuali anda.
Bila sudah tiada lagi letupan dalam kuali, alihkan tudung kuali dan kacau cili supaya masak rata.
Bila semua cili dah layu, angkat dan ke tepikan. (Ada petua supaya dipatahkan sikit cili tu sebelum digoreng supaya tidak meletop tapi saya kadang-kadang tu malas. Tutup ajelah kuali tu dengan tudung periuk. hahaha...)
Masukkan cili goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
Masukkan cili tumbuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap manis. Kacau rata.
Sedia untuk dihidangkan.
resepi samprit susu ... sumber fb
Samperit Susu
1 ketul butter
1cwn susu pekat
3 cwn stgah tepung jagung....kalau lembik tambah lag sampai x melekat pd tgn...
1 ketul butter
1cwn susu pekat
3 cwn stgah tepung jagung....kalau lembik tambah lag sampai x melekat pd tgn...
Cara2
1.Pukul butter dn susu sebati.. X perlu kembang sgt..
2.. Masuk tepung sikit demi sedikit.. X cukup tambah lagi...
Resepi diatas hanya anggaran.. Kena rasa dgn tgn.. Klau tpung x melekat kira cntik utk ditekan...Letak pewarna...
Siap..sy bkar 170 api atas bawah...20 minit..
1.Pukul butter dn susu sebati.. X perlu kembang sgt..
2.. Masuk tepung sikit demi sedikit.. X cukup tambah lagi...
Resepi diatas hanya anggaran.. Kena rasa dgn tgn.. Klau tpung x melekat kira cntik utk ditekan...Letak pewarna...
Siap..sy bkar 170 api atas bawah...20 minit..
Resepi Cream Puff
Bahan-bahan puff ( menghasilkan 35 biji )
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1 sudu teh gula
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)
Bahan-bahan untuk filling (dibuat terlebih dahulu sblm puffnya)
2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
Cara-cara utk filling
1.Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk. Masukkan 5 sudu besar susu.
Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan
kacau.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau
4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan
tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak
adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.
Kemudian padamkan api.Sejukkan
2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan
Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian
masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk
bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga
permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah
dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah.
kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff
sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik
dengan sempurna.
5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia
kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah
berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak,
puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum
tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1 sudu teh gula
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)
Bahan-bahan untuk filling (dibuat terlebih dahulu sblm puffnya)
2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
Cara-cara utk filling
1.Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk. Masukkan 5 sudu besar susu.
Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan
kacau.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau
4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan
tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak
adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.
Kemudian padamkan api.Sejukkan
2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan
Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian
masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk
bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga
permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah
dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah.
kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff
sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik
dengan sempurna.
5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia
kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah
berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak,
puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum
tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling
Resepi biskut samprit cheese
BISKUT SAMPRIT CHEESE
BAHAN2NYA
200g mentega
100g cream cheese
130g gula icing
200g tepung jagung kupu2
140g tepung kastad(birds custard)
180 g tepung gandum
2 biji kuning telur
2 camb susu pekat manis
1/2 camt esen vanilla
ceri merah @ kismis hitam@ choc chip untuk hiasan
CARA2NYA
Pukul mentega,cream cheese sehingga gebu.Masukan esen vanilla susu pekat dan telur sebiji2.Pukul perlahan sampai sebati.Campurkan kesemua tepung,masukan sedikit2 sambil dikacau dengan spatulla sehingga menjadi doh.Biarkan 5-10 min.Picit dengan acuan samprit.letakan ceri @kismis hitam @choc chip sebagai hiasan.Bakar 15 min,suhu 150*C dengan api bawah.
BAHAN2NYA
200g mentega
100g cream cheese
130g gula icing
200g tepung jagung kupu2
140g tepung kastad(birds custard)
180 g tepung gandum
2 biji kuning telur
2 camb susu pekat manis
1/2 camt esen vanilla
ceri merah @ kismis hitam@ choc chip untuk hiasan
CARA2NYA
Pukul mentega,cream cheese sehingga gebu.Masukan esen vanilla susu pekat dan telur sebiji2.Pukul perlahan sampai sebati.Campurkan kesemua tepung,masukan sedikit2 sambil dikacau dengan spatulla sehingga menjadi doh.Biarkan 5-10 min.Picit dengan acuan samprit.letakan ceri @kismis hitam @choc chip sebagai hiasan.Bakar 15 min,suhu 150*C dengan api bawah.
Isnin, 23 Mac 2015
resepi kuih qasidah
Resepi Kuih Qasidah
Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
6 1/2 cawan air*
1 cawan gula (ikut citarasa)*
4 ulas bawang merah
1/2 sudu kecil perwarna kuning*
1/3 minyak
Cara-cara:
1) Blender semua bahan bertanda * sampai sebati. Tapi boleh juga gaul jgn tangan ja, jgn biar tepung berketul-ketul.
2) Masuk semua bahan blender tadi dalam periuk kacau..... ja sampai dia jadi pekat mcm dodoi lmbut ,kacau dgn api perlahan hampir 1 jam, untuk memastikan tepung benar2 masak.
3. Goreng bawang bersama minyak sehingga bawang perang. Asingkan bawang dan minyak. Gunakan minyak bawang untuk ratakan loyang.
3) Tutup api terus tuang dalam loyang. biar agak2 sejuk ckit.
4) Ambik minyak yang lebih tiangkan sedikit atas kuih, seterusnya tabur bawang yang digoreng di atas.
5) Biar sejuk ,kemudian potong dan selamat menjamu selera.
Resipi Mudah Untuk Detoks
Resipi Mudah Untuk Detoks
1. OREN + LIMAU NIPIS + EPAL HIJAU
Bagus untuk pencernaan dan mengurangkan lemak / toxin.
2. OREN + EPAL HIJAU + MANGGA MUDA
Untuk pencernaan dan pengbuangan toxin.
3. OREN + LEMON + HALIA
Buah oren membantu dalam peredaran darah yang sihat. Lemon pula membantu dalam pencernaan (menyegarkan nafas), dan halia bagus untuk sistem imun.
1. OREN + LIMAU NIPIS + EPAL HIJAU
Bagus untuk pencernaan dan mengurangkan lemak / toxin.
2. OREN + EPAL HIJAU + MANGGA MUDA
Untuk pencernaan dan pengbuangan toxin.
3. OREN + LEMON + HALIA
Buah oren membantu dalam peredaran darah yang sihat. Lemon pula membantu dalam pencernaan (menyegarkan nafas), dan halia bagus untuk sistem imun.
4. TIMUN, RASPBERI DAN ANGGUR
Timun adalah penghidratan dan menyingkirkan toksin. Raspberi pula mempunyai ciri-ciri anti-radang, dan kandungan anggur melawan kanser dan pembersihan kompaun.
5. RHUBARB, EPAL DAN KULIT KAYU MANIS
Rhubarb mengandungi vitamin K untuk membantu pembekuan darah dan epal mengekalkan kesihatan tulang dan tisu badan. Kayu manis pula merupakan salah satu herba berkesan sebagai penggalak metabolisme badan.
6. STRAWBERI + LIMAU
Strawberi penuh dengan anti-oksidan dan limau pula sangat baik sebagai senjata anti penuaan kerana sifat pemulihan untuk rambut, kulit dan kuku.
7. NANAS + DAUN PUDINA
Nanas merupakan bahan anti-radang yang membantu melegakan sakit sendi dan arthritis, dan daun pudina menyokong sistem penghadaman dengan mengaktifkan kelenjar air liur dan enzim pencernaan.
8. TEH HIJAU + DAUN PUDINA + LIMAU
Ia bagus untuk membakar lemak, penghadaman, sakit kepala dan menghilangkan bau mulut.
9. STRAWBERI + KIWI
Bagus untuk kardiovaskular, perlindungan usus dan kitaran gula darah.
10. TIMUN+ LIMAU + LEMON
Sesuai bagi mengawal nasfu makan, penghidratan, elak perut kembung dan kekal kurus.
11. TEMBIKAI + OREN
Membantu pembuangan toxin
Timun adalah penghidratan dan menyingkirkan toksin. Raspberi pula mempunyai ciri-ciri anti-radang, dan kandungan anggur melawan kanser dan pembersihan kompaun.
5. RHUBARB, EPAL DAN KULIT KAYU MANIS
Rhubarb mengandungi vitamin K untuk membantu pembekuan darah dan epal mengekalkan kesihatan tulang dan tisu badan. Kayu manis pula merupakan salah satu herba berkesan sebagai penggalak metabolisme badan.
6. STRAWBERI + LIMAU
Strawberi penuh dengan anti-oksidan dan limau pula sangat baik sebagai senjata anti penuaan kerana sifat pemulihan untuk rambut, kulit dan kuku.
7. NANAS + DAUN PUDINA
Nanas merupakan bahan anti-radang yang membantu melegakan sakit sendi dan arthritis, dan daun pudina menyokong sistem penghadaman dengan mengaktifkan kelenjar air liur dan enzim pencernaan.
8. TEH HIJAU + DAUN PUDINA + LIMAU
Ia bagus untuk membakar lemak, penghadaman, sakit kepala dan menghilangkan bau mulut.
9. STRAWBERI + KIWI
Bagus untuk kardiovaskular, perlindungan usus dan kitaran gula darah.
10. TIMUN+ LIMAU + LEMON
Sesuai bagi mengawal nasfu makan, penghidratan, elak perut kembung dan kekal kurus.
11. TEMBIKAI + OREN
Membantu pembuangan toxin
contoh kata alu-aluan hari kecemerlangan 2015 (3)
Kata alu-aluan3
Assalamualaikum
warahmatullahi wabarakatuh
Selayaknya
kepada Tuhan Yang Maha Pemurah. Dia yang mengurniakan ilham, keringat dan
semangat kepada guru-guru dan pelajar –pelajar untuk mencemerlangkan SMA ___________________
Kejayaan
murid pada hari kecemerlangan ini adalah menjadi simbol kejayaan sistem
persekolahan dan pendidikan hasil kerjasama antara pentadbir, guru, sokongan
ibu bapa dan murid sendiri. Sekolah sebagai institusipendidikan berperanan untuk membangunkan dan
mengembangkan potensi murid melalui proses pengajaran dan pembelajaran. Setiap
pelajar memiliki potensi yang
tersendiri. Potensi yang menjadi anugerah Tuhan ini boleh dibangunkan dan dikembangkan
ke tahap maksimum melalui program-program kurikulum dan kokurikulum yang
disediakan oleh pihak sekolah. Oleh itu, setiap pelajar hendaklah mengambil bahagian
yang aktif dalam setiap program yang disediakan oleh guru agar potensi
pelajar yang dimiliki dapat dimaksimumkan dan dapat membantu pelajar
untukmencapai kejayaan dalam kehidupan.
Saya yakin
komuniti sekolah ini ialah warga yang positif, dapat menerima perubahan, dan
berusaha mengangkat martabat pendidikan sesuai dengan hasrat Kementerian
Pelajaran Malaysia yang termaktub dalam Pelan Induk PembangunanPendidikan
(PIPP). Semua pelajar hendaklah sentiasa menjaga budi bahasa, bertingkahlaku
mulia dan menjadikan sekolah sebagai tempat menimba ilmu dan kemahiran
yangdiperlukan untuk masa depan masing-masing. Para guru pula hendaklah
bersungguh-sungguh memupuk, menggilap dan mengembangkan potensi pelajar agar
fungsisekolah sebagai institusi pendidikan dapat mencapai matlamatnya. Akhir kata, marilah kita berusaha bersungguh-sungguh
menjayakan agenda pembangunanpendidikan di peringkat sekolah, negeri dan negara
agar matlamat kita untuk membangunkan potensiindividu melalui pendidikan
berkualiti menjadi kenyataan.
Sekian, terima kasih
_________________________________
( )
contoh kata alu-aluan hari kecemerlangan sekolah 2015 (2)
Kata alu-aluan 2
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtehtera. Alhamdulillah,
segala puji bagi Allah pentadbir seluruh alam. Selawat dan salam ke atas
junjungan Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat.
Tahniah
kepada para pelajar di atas daya usaha,
kegigihan dan kesabaran dalam mengharungi dunia pembelajaran , ternyata segala
usaha dan pengorbanan akhirnya membuahkan hasil. Saya percaya majlis yang
gilang-gemilang ini merupakan titik permulaan bagi anda untuk menuju ke arah
kecemerlangan dalam pembelajaran anda nanti .
Syabas dan tahniah juga kepada semua ibubapa dan guru-guru di atas usaha, pengorbanan, sokongan serta dorongan yang diberikan kepada anak-anak ini sehingga berjaya melakar sejarah peribadi dalam hidup mereka. Kepada para pelajar, siapalah anda tanpa ibu dan bapa serta guru-guru yang sentiasa membantu dan mendoakan kejayaan anda semua.
Syabas dan tahniah juga kepada semua ibubapa dan guru-guru di atas usaha, pengorbanan, sokongan serta dorongan yang diberikan kepada anak-anak ini sehingga berjaya melakar sejarah peribadi dalam hidup mereka. Kepada para pelajar, siapalah anda tanpa ibu dan bapa serta guru-guru yang sentiasa membantu dan mendoakan kejayaan anda semua.
Untuk
mencapai sesuatu kejayaan, matlamat atau halatuju gerak kerja kita mestilah
jelas. Jika matlamat tidak jelas tentulah sukar atau pun kita mungkin akan
gagal mencapai kejayaan yang diimpikan. Dengan matlamat yang jelas kita mampu
atau kita boleh mencapai kejayaan. Kejayaan murid adalah menjadi simbol
kejayaan sistem persekolahan dan pendidikan hasil kerjasama antara pentadbir,
guru, sokongan ibu bapa dan murid sendiri. Hubungan erat pihak sekolah dengan
ibu bapa juga dapat merealisasikan hasrat sekolah untuk menjadi sebuah
institusi yang cemerlang, modal insan yang mempunyai jati diri yang kukuh,
berkeperibadian mulia, berpengetahuan, berkemahiran tinggi serta berdaya saing.
Semoga kerjasama
dikalangan kita akan dapat menghasilkan pelajar-pelajar yang berkualiti bukan
saja membantu menaikan nama sekolah tetapi juga menaikan nama negeri dan negara
kita.
Sekian, terima
kasih
___________________________________
( )
contoh teks kata alu- aluan hari kecemerlangan sekolah 2015 (1)
Kata alu –aluan 1
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera.Syukur ke
hadrat Allah SWT kerana dengan izin-Nya saya berpeluang mengabdikan kata alu-aluan di dalam buku program hari kecemerlangan
SMA _____________________ pada 9 April 2015. Syabas dan tahniah
kepada semua pihak yang terlibat dalam melaksanakan hari kecemerlangan sekolah.
Dunia pendidikan pada alaf ini semakin kompleks dan bersifat global. Malah ilmu
menjadiprasyarat kepada permulaan para
pelajar untuk pembentukkan pelajar untuk menjadi generasi pemimpin pada masa
hadapan. Menyedari hakikat pentingnya ilmu pengetahuan sebagai penyuluh yang
menerangi kegelapan, makakerajaan telah menjadikan pendidikan sebagai salah
satu daripada Enam Bidang KeberhasilanNegara (NKRA) bertujuan untuk memastikan
anak-anak kita selayaknya mendapat ilmu pendidikan yang berkualiti dan secukupnya.
Generasi muda negara kita pada hari ini amat perlu berilmu, berfikiran
kreatif,berinovatif,bercirikan nilai murni serta mampu bersaing di persada antara bangsa yang penuh dengan cabaran.
Sekolah merupakan tapak semaian dalam
menghasilkan modal insan cemerlang dan berketrampilan. Dalam usaha untuk
menterjemahkan hasrat dan objektif pendidikan, setiap pendidik tidak dapat lari daripada menghadapi pelbagai kemelut dan cabaran dalam dunia
pendidikan. Kecemerlangan dan kehebatan murid tidak
mungkin kita saksikan; tanpa adanya guru. Justeru, tidak adil jika kita tidak
mengucapkan syabas dan tahniah kepada para guru yang telah membimbing
murid-murid. Amalan ini akan membantu sekolah mewujudkan iklim pembelajaran
yang kondusif selaras dengan usaha menjadikan sekolah sebagai sebuah institusi
yang cemerlang, gemilang dan terbilang.
Sesungguhnya
perbagai cabaran yang perlu dihadapi oleh guru dalam pembentukkan sahsiah
pelajar tetapi satu kelebihan kepada sekolah ini apa bila sekala ini amat
menekankan pendidikan berteraskan agama dan semua pelajar menetap di asrama,
kelebihan ini amat membantu dalam pembentukkan generasi pada masa hadapan
disamping dapat membantu Sma Al Madrasah Al Alawiyah melahirkan tokoh-tokoh
ilmuan Islam daripada Perlis.
Sekian, terima
kasih
……………………………..
( )
Langgan:
Catatan (Atom)