Isnin, 31 Julai 2017
Selasa, 18 Julai 2017
lawatan pelajar ke iks produk belacan untuk matapelajaran geografi : bentuk bentuk mukabumi dan industri
lawatan pelajar tingkatan satu ke IKS Syarikat Belacan Sr Murni , di Kg Sg Baru, Perlis , kawasan tepi laut. Pelajar-pelajar di ajar proses membuat produk belacan. Alhamdulillah mendapat layanan yang baik , dimana selain diajar,soalan yang ditanya oleh pelajar dijawab dengan jelas . Ini membantu pembelajaran para belajar diluar kelas.
resepi simple laksa utara kuah ikan sardin versi cik bunga
Cara menyediakan kuah
1 tin besar sardin ( jenama apapun tak pa)
3 ulas bawang merah
belacan sebesar 1 ibu jari
3 liter air
1 sudu besar garam ( boleh kurangkan kalau tak suku masin)
1/2 sudu kecil ajinomoto
15 biji cili kering yang telah direndam
blender semua bahan diatas , masukkan dalam periuk, masukkan juga bunga kantan yang diketuk atau daun kesum. Masak kuah hingga kuah menggelegak. Biarkan mengglegak hingga 2-5 minit. Dah siap. Boleh dihidangkan bersama laksa yang direbus dan ulaman timun, bawang , daun selum , kubis dan telur rebus.
1 tin besar sardin ( jenama apapun tak pa)
3 ulas bawang merah
belacan sebesar 1 ibu jari
3 liter air
1 sudu besar garam ( boleh kurangkan kalau tak suku masin)
1/2 sudu kecil ajinomoto
15 biji cili kering yang telah direndam
blender semua bahan diatas , masukkan dalam periuk, masukkan juga bunga kantan yang diketuk atau daun kesum. Masak kuah hingga kuah menggelegak. Biarkan mengglegak hingga 2-5 minit. Dah siap. Boleh dihidangkan bersama laksa yang direbus dan ulaman timun, bawang , daun selum , kubis dan telur rebus.
Rabu, 12 Julai 2017
LAKSA JOHOR ..RUJUKAN FB SI ROAR TALL
LAKSA JOHOR*
Bahan kuah :
- 7 biji Bawang besar**
- 6 biji Bawang putih**
- Sebesar ibu jari Halia**
- Satu inci Lengkuas**
- 4 btg serai serai**
- Sebesar ibu jari Kunyit**
- Lada kering yang sudah direbus dua genggam**
** Kisar semua bahan kat atas.
- rempah tumis tiga serangkai. Bunga lawang,kayu manis,bunga cengkih.
- Ikan selayang/ikan tenggiri. Ikut saiz ikan jugak. Mcm yang nie, pakai ikan tenggiri yang kecik2 dlm 7 ekor.
Rebus ikan nie. Asingkan isi. Air rebusan jangan buang. Nak guna buat kuah nanti. Isi ikan tuu nanti kisar jugak yee.
- serbuk kari ikan. Nie terpulang nk banyak mana. Mcm masak kari.
- kerisik. Saya pakai yg dalam paket kecik. Pakai 2 paket. Takde kerisik takde umpphhhh.
- santan (2 biji kelapa).
1. Panaskan minyak. Masukkan rempah tumis tuuu. Pastuu baru masukkan bahan yg dikisar. Masak sekejap.
2. Masukkan serbuk kari. Gaul2 sekejap pastuu masukkan isi ikan yang dah dikisar tadi tuuu. Waktuu nie biar kan isi ikan mesra dengan bahan kisar tadi tuuu. Biar lama-lama sikit sampai pecah minyak.
3. Agak2 dah sebati semua tuuu, baru masukkan santan dan air rebusan ikan tadi tuuu. Make sure air tuu takde tulang ikan yeee. Last sekali,masukkan kerisik. Biar die masak sampai die pekat dan pecah minyak. Perasakan dengan garam,gula dan kiub ayam.
Bunga-bunga hiasan/ulaman laksa :
- Timun
- Taugeh
- Daun kesum
- Daun selasih
- Bawang besar
- Limau sambal
- Sambal belacan
Last sekali, rebuslah spagethi. Laksa johor memang makan dengan spagethi.
Bahan kuah :
- 7 biji Bawang besar**
- 6 biji Bawang putih**
- Sebesar ibu jari Halia**
- Satu inci Lengkuas**
- 4 btg serai serai**
- Sebesar ibu jari Kunyit**
- Lada kering yang sudah direbus dua genggam**
** Kisar semua bahan kat atas.
- rempah tumis tiga serangkai. Bunga lawang,kayu manis,bunga cengkih.
- Ikan selayang/ikan tenggiri. Ikut saiz ikan jugak. Mcm yang nie, pakai ikan tenggiri yang kecik2 dlm 7 ekor.
Rebus ikan nie. Asingkan isi. Air rebusan jangan buang. Nak guna buat kuah nanti. Isi ikan tuu nanti kisar jugak yee.
- serbuk kari ikan. Nie terpulang nk banyak mana. Mcm masak kari.
- kerisik. Saya pakai yg dalam paket kecik. Pakai 2 paket. Takde kerisik takde umpphhhh.
- santan (2 biji kelapa).
1. Panaskan minyak. Masukkan rempah tumis tuuu. Pastuu baru masukkan bahan yg dikisar. Masak sekejap.
2. Masukkan serbuk kari. Gaul2 sekejap pastuu masukkan isi ikan yang dah dikisar tadi tuuu. Waktuu nie biar kan isi ikan mesra dengan bahan kisar tadi tuuu. Biar lama-lama sikit sampai pecah minyak.
3. Agak2 dah sebati semua tuuu, baru masukkan santan dan air rebusan ikan tadi tuuu. Make sure air tuu takde tulang ikan yeee. Last sekali,masukkan kerisik. Biar die masak sampai die pekat dan pecah minyak. Perasakan dengan garam,gula dan kiub ayam.
Bunga-bunga hiasan/ulaman laksa :
- Timun
- Taugeh
- Daun kesum
- Daun selasih
- Bawang besar
- Limau sambal
- Sambal belacan
Last sekali, rebuslah spagethi. Laksa johor memang makan dengan spagethi.
RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN ... SUMBER FB
RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN
BAHAN-BAHANNYA:
1 EKOR AYAM DIPOTONG 12 BAHAGIAN
SANTAN PEKAT DARI 1 BIJI KELAPA
I BATANG SERAI DIKETUK
SEDIKIT AIR ASAM JAWA
SEDIKIT JINTAN MANIS
BAHAN A:
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
SEDIKIT GARAM
BAHAN B:
4 ULAS BAWANG MERAH
1 INCI HALIA
2 BIJI BUAH KERAS
GULA DAN GARAM
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:
1.tumbuk bahan A dan gaulkan bersama potongan ayam dan perap seketika
2.tumbuk bahan B dan masukkan kedalam santan yang telah dipanaskan
3.masukkan serai,air asam jawa dan jintan manis ke dalam santan dan kacau
4.masak sehingga kuah menjadi pekat dan masukkan garam dan gula secukup rasa
5.bakar ayam kira-kira 1/2 masak
6.setelah 1/2 masak lumurkan ayam dengan kuah percik
7.bakar semula ayam sehingga benar-benar masak
8.setelah ayam masak lumurkan sekali lagi dengan lebihan kuah percik
9.sedia untuk dihidangkan
BAHAN-BAHANNYA:
1 EKOR AYAM DIPOTONG 12 BAHAGIAN
SANTAN PEKAT DARI 1 BIJI KELAPA
I BATANG SERAI DIKETUK
SEDIKIT AIR ASAM JAWA
SEDIKIT JINTAN MANIS
BAHAN A:
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
SEDIKIT GARAM
BAHAN B:
4 ULAS BAWANG MERAH
1 INCI HALIA
2 BIJI BUAH KERAS
GULA DAN GARAM
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:
1.tumbuk bahan A dan gaulkan bersama potongan ayam dan perap seketika
2.tumbuk bahan B dan masukkan kedalam santan yang telah dipanaskan
3.masukkan serai,air asam jawa dan jintan manis ke dalam santan dan kacau
4.masak sehingga kuah menjadi pekat dan masukkan garam dan gula secukup rasa
5.bakar ayam kira-kira 1/2 masak
6.setelah 1/2 masak lumurkan ayam dengan kuah percik
7.bakar semula ayam sehingga benar-benar masak
8.setelah ayam masak lumurkan sekali lagi dengan lebihan kuah percik
9.sedia untuk dihidangkan
resepi bakso jawa ... fb resepi mee dan pasta
RESEPI BAKSO JAWA
.
Untuk sup
* 1s lada putih tumbuk
* 5 siung bawang putih tumbuk
* 1/4 daging fresh yg berlemak potong dadu
* 10 bebola daging
* air secukupnya letak garam dan perisa maggi
.
Bebola bakso
Bahan2:
Daging cincang ramli 2 pkt
Dada ayam 300 g ( bland halus )
Bawang rose goreng 3 sdb
Bawang putih goreng 1 sdb
Lada putih 1/2 sdk
Telor 1 biji
10 sdb tepung ubi
Garam
Air utk merebus bebola
.
Caranya:
Masukkan semua bahan kecuali tepung ubi,gaul semua bahan hingga rata
Dan akhir sekali masukkan tepung ubi.
Panas kan air dlm kuali msuk kn 1 sdk garam dan 1 sdb minyak msk biar mendidih
Kemudian masukkan bebola bakso.
Nk tau bebola dh msk,bebola akan timbul ke atas.
.
Bahan untuk sayur bakso
* kobis potong kecik2
* sohoon rendam 1 jam
* daun sup potong kecik2
* bawang goreng
.
Bahan untuk sambal bakso
* segenggam cili api merah
* segenggam cili api hijau
* 5 siung bawang putih
Pastikan cili dan bawang putih rebus dulu baru blender or tumbuk kasar.
.
Untuk sup
* 1s lada putih tumbuk
* 5 siung bawang putih tumbuk
* 1/4 daging fresh yg berlemak potong dadu
* 10 bebola daging
* air secukupnya letak garam dan perisa maggi
.
Bebola bakso
Bahan2:
Daging cincang ramli 2 pkt
Dada ayam 300 g ( bland halus )
Bawang rose goreng 3 sdb
Bawang putih goreng 1 sdb
Lada putih 1/2 sdk
Telor 1 biji
10 sdb tepung ubi
Garam
Air utk merebus bebola
.
Caranya:
Masukkan semua bahan kecuali tepung ubi,gaul semua bahan hingga rata
Dan akhir sekali masukkan tepung ubi.
Panas kan air dlm kuali msuk kn 1 sdk garam dan 1 sdb minyak msk biar mendidih
Kemudian masukkan bebola bakso.
Nk tau bebola dh msk,bebola akan timbul ke atas.
.
Bahan untuk sayur bakso
* kobis potong kecik2
* sohoon rendam 1 jam
* daun sup potong kecik2
* bawang goreng
.
Bahan untuk sambal bakso
* segenggam cili api merah
* segenggam cili api hijau
* 5 siung bawang putih
Pastikan cili dan bawang putih rebus dulu baru blender or tumbuk kasar.
Rabu, 5 Julai 2017
Contoh kertas kerja lawatan tingkatan 4
Unit Bimbingan dan Kaunseling
SMA Al-Madrasah Al-Alawiyah Ad-Diniah,
Jalan Besar 02600 Arau,
Perlis
Pengetua 27
Julai 2016
SMA Al-Madrasah Al-Alawiyah Ad-Diniah,
Jalan Besar 02600 Arau,
Perlis.
Tuan/Puan,
MEMOHON
KEBENARAN UNTUK MENGADAKAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR TINGKATAN 4 PUTERI
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk
2. Adalah dimaklumkan Unit
Bimbingan dan Kaunseling SMA Al-Madrasah Al-Alawiyah Ad-Diniah ingin mengadakan
lawatan sambil belajar bagi pelajar tingkatan 4 ( puteri) sesi pengajian 2016.Butiran program adalah seperti berikut:-
Tarikh :12-14 Ogos 2016
Hari :Jumaat - Ahad
Tempat :Institusi Pengajian Sekitar Negeri
Perak dan Cameron Highland.
3. Lawatan ini adalah untuk pendedahan kepada pelajar berkaitan
kursus yang ditawarkan IPTA /IPTS disamping mendedahkan pelajar dalam kerjasama
berpasukan antara tingkatan 4 (Puteri).
4. Sehubungan itu,saya
memohon jasa baik dan pertimbangan yang sewajarnya daripada pihak tuan untuk
meluluskan program ini.Kerjasama dari pihak tuan/puan amat la dihargai.
Sekian,Terima kasih.
Yang Benar,
…………………………………
( )
Setiausaha,
Program Lawatan Sambil Belajar Tingkatan 4 ( Puteri)
KERTAS KERJA
PROGRAM LAWATAN SAMBIL BELAJAR
TING. 4 (PUTERI) SMA AL-MAAD TAHUN 2016
PADA :-
12-14 OGOS 2016
(JUMAAT – AHAD)
BERTEMPAT DI :-
Universiti
Sultan Alan Shah (USAS),
Universiti Teknologi
Petronas (UTP) Perak
Dan Cameran
Highalands, Pahang
ANJURAN BERSAMA
:-
UNIT ASRAMA
&
UNIT BIMBINGAN
DAN KAUNSELING
SMA AL-MADRASAH
AL-ALAWIYAH AD-DINIAH
KERTAS KERJA
LAWATAN SAMBIL
BELAJAR TINGKATAN 4 (PUTERI) TAHUN 2016
1.0 PENGENALAN
Lawatan Sambil Belajar merupakan salah satu
cara untuk menambahkan ilmu pengetahuan tentang dunia luar dan persediaan
pelajar menghadapi cabaran seiring dengan peredaran zaman sekarang. Lawatan
sambil belajar ini juga sedikit sebanyak
dapat mengeratkan lagi pertalian antara pelajar di samping dapat mengaplikasikan
apa yang dipelajari dalam menguruskan masa depan.
2.0OBJEKTIF
2.1
Meningkatkan
pengetahuan dan membuka minda pelajar
2.2
Memupuk
kesedaran dan perasaan tanggungjawab terhadap kepimpinan
2.3Mempelbagaikan
aktiviti luar sekolah.
3.0 FAEDAH DAN KEPENTINGAN
3.1Melahirkan masyarakat pelajar yang mempunyai pelbagai
pengetahuan
3.2Mengelakkan daripada melakukan aktiviti yang tidak sihat dan
tidak berfaedah
3.3Mengisi
masa terluang pelajar dengan aktiviti yang berfaedah .
4.0 SASARAN
Semua pelajar
tingkatan 4 ( Puteri) SMA Al-Madrasah Al-Alawiyah Ad-Diniah.seramai 41 org.
5.0 TENTATIF
TENTATIF
PROGRAM
Jumaat 12/8/2016
10.00 pagi :Bertolak ke Perak
3.00 ptg :Program di USAS
7.00 mlm : Bermalam di
USAS
Sabtu 13/8/2016
7.00 pagi :Sarapan
8.00 pagi :Bertolak ke
UTP
10.00 pagi Program di UTP
2.00 ptg :Kajian
Lapangan
4.00 petang
:Bertolak ke Cameron Highlands
Ahad 14/8/2016
7.00 pagi : Sarapan/ Persiapan diri
8.00 pagi :
Melawat Kawasan :Ladang Tea
:Kedai Cenderamata
:Ladang Tanaman Sayur-sayuran
:Ladang Buah-buahan
2.00 petang : Bertolak
Pulang
6.0 ANGGARAN BELANJAWAN
Pendapatan:
Kutipan Pelajar ( kutipan pelajar RM 100 X 41 orang) RM
4,100.00
Peruntukan sekolah (Dewan makan dan asrama) RM 3,000.00
Kaunseling
RM 300.00
Sumbangan
RM 1,500.00
==========
Jumlah Pendapatan
RM 8,900.00
Perbelanjaan:
Bas RM
3,000.00
Penginapan 2 malam RM
2,000.00
Makan RM
3,000.00
Kotegensi dan lain-lain RM 50.00
==========
Jumlah
Perbelanjaan RM8,400.00
7.0 JAWATANKUASA
PENAUNG :
PENGERUSI :
SETIAUSAHA :
TIMB SETIAUSAHA
BENDAHARI :
AJK GURU :
AJK PELAJAR:
8.0 PENUTUP
Perlaksanaan
program adalah satu mekanisme yang cukup bagi memberikan latihan
dan pengalaman kepada pelajar-pelajar yang dilahirkan oleh sekolah agar dapat
memiliki sifat kepimpinan yang dapat membantu memimpin sekolah,agama dan negara
pada suatu masa akan datang.Ini juga untuk mencapai visi dan misi sekolah
selaku membangunkan sekolah yang cemerlang dan bestari.Semoga usaha ini
mendapat keberkatan dan keredhaan daripada Ilahi.
BIAIDINA NABNIL MAAD,
………………………………
( )
Setiausaha ,
Program Lawatan Sambil Belajar
Langgan:
Catatan (Atom)