Rabu, 11 Januari 2017

Asam pedas tumis ikan terubuk dan jeruk ikan

Asam Pedas Tumis Ikan Terubuk

 Bahan2 dan cara memasak

Minyak 1/2 cawan
Air asam satu mangkuk kecil
20 biji cili kering yang dibelender
5ulas bawang putih dan 1 biji bawang merah yang ditumbuk
1 biji tomato yang dimesin
kunyit hidup sebesar ibu jari ditimbuk / bpleh ganti 1 sudu kunyit serbuk
seketul belacan sebesar ibu jari
1sudu besar garam 1 sudu kecil ajinomoto
sekumtum bunga kantan / sedikit daun kesum
3 helai daun limau purut
1 batang serai yang ditumbuk sedikit
Tumis semua bahan di atas

Apabila bahan-bahan diatas dah masak dan sebati , masukkan 4 mangkuk air, biar kuah mengelegak baru masukkan seekor ikan terubuk di potong beberapa keratan, biarkan ikan hampir masak , masukkan sedikit bendi dan tomato 2 biji yang dipotong 4. Biar kuah pekat dan menyalut ikat baru tutup api.







Jeruk ikan ringkas

Bawang besar 2 ketul dipotong besar
 Bawang merah 3 ketul dipotong kecil
Bawang putih 3 ulas dipotong kecil
10 biji cili melaka  2 camca biji sawi
1/2 inci halia yang dipotong halus
Minyak 3 camca
3-4  gelas air
1/2-1 cawan cuka
 Serai sebatang diketuk
1/2 sudu besar garam
1 sudu kecil gula


1/2 kg  Ikan temenung / ikan gelama / ikan selayang / ikan tongkol / semamu  ... digaul garam dan kunyit dan digoreng


Cara memasak

Panaskan minyak , tumiskan bawang putih , bawang merah , halia , biji sawi dan serai  . Bila warna tukar perang masukkan air , cuka , garam dan gula , apabila air mendidih masukkan bawang besar , cabai melaka dan ikan goreng. Masak hingga air tinggal 1/3 dari asal. Siap