.
BAHAN-BAHAN
3-4 ketul isi ikan tenggiri
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil sos tiram
Sedikit jus lemon
Garam secukup rasa
CARA-CARA
Bersih isi ikan , mayang semua bawang , halia dan taburkan dalam pinggan yang sesuai . Susun semua isi ikan dan taburkan lagi bawang serta halia di atas isi ikan . Masukkan sos tiram , garam dan serbuk lada hitam . Kukus selama 10-15 minit atau sampai ikan masak .
* Tidak perlu ditambah air sebab bila dalam proses kukus isi ikan ni akan mengeluarkan jus.
SIAKAP KUKUS HALIA
BAHAN-BAHAN
.
1 ekor ikan siakap (disiang dan dibersihkan)
6 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 inci halia (dihiris halus)
2-3 biji limau nipis (ambil jusnya)
1 sudu makan sos ikan
sedikit air
garam
hirisan daun sup
3-4 biji cili api (dihiris/diketuk)
.
CARA-CARA
.
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya.
Lumurkan ikan dengan garam secukupnya dan letak di dalam bekas tahan panas.
Kemudian taburkan bawang dan halia yang sudah dihiris tadi di atasnya. Kukus sehingga 1/2 masak.
Setelah itu, masukkan sos ikan, sedikit air, cili padi dan jus limau nipis. Kukus lagi hingga masak.
Setelah masak, taburkan daun sup dan biarkan ia merenih sebentar.
Hidangkan bersama nasi putih.
BAHAN-BAHAN
.
1 ekor ikan siakap (disiang dan dibersihkan)
6 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 inci halia (dihiris halus)
2-3 biji limau nipis (ambil jusnya)
1 sudu makan sos ikan
sedikit air
garam
hirisan daun sup
3-4 biji cili api (dihiris/diketuk)
.
CARA-CARA
.
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya.
Lumurkan ikan dengan garam secukupnya dan letak di dalam bekas tahan panas.
Kemudian taburkan bawang dan halia yang sudah dihiris tadi di atasnya. Kukus sehingga 1/2 masak.
Setelah itu, masukkan sos ikan, sedikit air, cili padi dan jus limau nipis. Kukus lagi hingga masak.
Setelah masak, taburkan daun sup dan biarkan ia merenih sebentar.
Hidangkan bersama nasi putih.
SUP IKAN MERAH
BAHAN-BAHAN
Ikan merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Kayu manis, bunga lawang dan pelaga
Lada hitam biji - tumbuk
Sup bunjut ikan Adabi
CARA-CARA
Didihkan air secukupnya bersama sup bunjut ikan, bawang merah, bawang putih, halia yang dihiris, kayu manis, bunga lawang dan pelaga.
Biarkan air menggelegak sebelum dimasukkan ikan. Akhirnya masukkan lada hitam dan garam secukupnya. Taburkan daun sup san bawang goreng. Tutup api dan sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN
Ikan merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Kayu manis, bunga lawang dan pelaga
Lada hitam biji - tumbuk
Sup bunjut ikan Adabi
CARA-CARA
Didihkan air secukupnya bersama sup bunjut ikan, bawang merah, bawang putih, halia yang dihiris, kayu manis, bunga lawang dan pelaga.
Biarkan air menggelegak sebelum dimasukkan ikan. Akhirnya masukkan lada hitam dan garam secukupnya. Taburkan daun sup san bawang goreng. Tutup api dan sedia dihidangkan.
AYAM PANGGANG
BAHAN-BAHAN
500gm ayam
1/2 cawan air
1 batang serai (diketuk)
1 sudu kecil jintan manis
1 1/2 sudu kecil jintan putih
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak
BAHAN-BAHAN KISAR
20gm halia
10gm kunyit hidup
10gm lengkuas
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA-CARA
1) Perap ayam dengan garam bersama setengah bahagian bahan yang dikisar selama 1 jam.
2) Panggang sehingga masak.
3) Panaskan sedikit minyak.
4) Tumis bahan kisar selebihnya hingga naik bau.
5) Masukkan serai,jintan manis,jintan putih,air asam jawa dan garam.
6) Tambah air dan biarkan mendidih.Curahkan ke atas ayam tadi.
Info
Resepi ini membantu memecahkan angin dalam badan dan meningkatkan selera makan.
BAHAN-BAHAN
500gm ayam
1/2 cawan air
1 batang serai (diketuk)
1 sudu kecil jintan manis
1 1/2 sudu kecil jintan putih
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak
BAHAN-BAHAN KISAR
20gm halia
10gm kunyit hidup
10gm lengkuas
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA-CARA
1) Perap ayam dengan garam bersama setengah bahagian bahan yang dikisar selama 1 jam.
2) Panggang sehingga masak.
3) Panaskan sedikit minyak.
4) Tumis bahan kisar selebihnya hingga naik bau.
5) Masukkan serai,jintan manis,jintan putih,air asam jawa dan garam.
6) Tambah air dan biarkan mendidih.Curahkan ke atas ayam tadi.
Info
Resepi ini membantu memecahkan angin dalam badan dan meningkatkan selera makan.
KERABU PEGAGA
BAHAN-BAHAN
1 biji bawang merah dihiris
1 mangkuk daun pegaga (dihiris nipis)
2 sudu besar kerisik
1 sudu lada hitam dikisar
50gm ikan bilis disangai tanpa minyak dan ditumbuk
1 biji limau kasturi (diperah, ambil jus)
garam secukup rasa
CARA-CARA
Gaulkan semua sehingga sebati di dalam mangkuk.
Siap dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas.
BAHAN-BAHAN
1 biji bawang merah dihiris
1 mangkuk daun pegaga (dihiris nipis)
2 sudu besar kerisik
1 sudu lada hitam dikisar
50gm ikan bilis disangai tanpa minyak dan ditumbuk
1 biji limau kasturi (diperah, ambil jus)
garam secukup rasa
CARA-CARA
Gaulkan semua sehingga sebati di dalam mangkuk.
Siap dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas.
KERABU PEGAGA
BAHAN-BAHAN
1 biji bawang merah dihiris
1 mangkuk daun pegaga (dihiris nipis)
2 sudu besar kerisik
1 sudu lada hitam dikisar
50gm ikan bilis disangai tanpa minyak dan ditumbuk
1 biji limau kasturi (diperah, ambil jus)
garam secukup rasa
CARA-CARA
Gaulkan semua sehingga sebati di dalam mangkuk.
Siap dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas.
BAHAN-BAHAN
1 biji bawang merah dihiris
1 mangkuk daun pegaga (dihiris nipis)
2 sudu besar kerisik
1 sudu lada hitam dikisar
50gm ikan bilis disangai tanpa minyak dan ditumbuk
1 biji limau kasturi (diperah, ambil jus)
garam secukup rasa
CARA-CARA
Gaulkan semua sehingga sebati di dalam mangkuk.
Siap dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas.
IKAN HARUAN MASAK LADA HITAM
BAHAN-BAHAN
Seekor ikan haruan yang telah dibersihkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan lendir dan dipotong kepingan.
1 inci halia dihiris nipis
3 ulas bawang kecil dimayang
2 ulas bawang putih diketuk
1 keping asam keping
1 sudu makan lada hitam ditumbuk kasar
Air
Garam
CARA-CARA
Didihkan semua bahan masakan kecuali ikan. Setelah air mendidih, masukkan ikan dan perlahankan api. Biarkan ia merenih sehingga ikan masak dan ramuannya mesra. Perasakan dengan garam dan hidangkan
BAHAN-BAHAN
Seekor ikan haruan yang telah dibersihkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan lendir dan dipotong kepingan.
1 inci halia dihiris nipis
3 ulas bawang kecil dimayang
2 ulas bawang putih diketuk
1 keping asam keping
1 sudu makan lada hitam ditumbuk kasar
Air
Garam
CARA-CARA
Didihkan semua bahan masakan kecuali ikan. Setelah air mendidih, masukkan ikan dan perlahankan api. Biarkan ia merenih sehingga ikan masak dan ramuannya mesra. Perasakan dengan garam dan hidangkan
SUP LOBAK PUTIH
BAHAN-BAHAN
1/2 ekor rangka ayam
1 batang lobak putih
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Perencah sup sayur Adabi
CARA-CARA
1. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Masukkan 3 cawan air, rangka ayam, dan perencah sup sayur adabi.
4. Biar ia mendidih selama 15 minit kemudian masukkan serbuk pati ayam dan garam.
5. Akhir sekali, masukkan lobak putih yang telah dihiris bulat.
6. Biar ia mendidih sebentar dan boleh dihidangkan.
7. Boleh dihias dengan daun bawang,daun sup dan tabur bawang goreng semasa menghidang.
Info
Lobak putih dikatakan berkhasiat utk merawat darah tinggi, masalah kencing tidak lawas, masalah sistem penghadaman dan dapat juga membantu membanyakkan susu bagi ibu-ibu yang menyusu.
BAHAN-BAHAN
1/2 ekor rangka ayam
1 batang lobak putih
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Perencah sup sayur Adabi
CARA-CARA
1. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Masukkan 3 cawan air, rangka ayam, dan perencah sup sayur adabi.
4. Biar ia mendidih selama 15 minit kemudian masukkan serbuk pati ayam dan garam.
5. Akhir sekali, masukkan lobak putih yang telah dihiris bulat.
6. Biar ia mendidih sebentar dan boleh dihidangkan.
7. Boleh dihias dengan daun bawang,daun sup dan tabur bawang goreng semasa menghidang.
Info
Lobak putih dikatakan berkhasiat utk merawat darah tinggi, masalah kencing tidak lawas, masalah sistem penghadaman dan dapat juga membantu membanyakkan susu bagi ibu-ibu yang menyusu.
AYAM KUKUS CENDAWAN SHITAKE
BAHAN-BAHAN
2 ketul dada ayam
3 keping cendawan shitake (direndam dan dipotong nipis)
1/2 sudu besar cuka
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN DITUMBUK A
20gm halia
4 ulas bawang putih
BAHAN-BAHAN DITUMBUK B
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar lada sulah
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
CARA-CARA
1) Lumurkan ayam dengan halia,bawang putih dan garam.
2) Perap selama 30 minit.
3) Kukus ayam sehingga masak.
4) Tuangkan cuka,masukkan cendawan shitake dan bahan tumbuk B.
5) Kukus lagi selama 5 minit.
p/s:cendawan mungkin boleh menyebabkan angin , jadi boleh olah sendiri ya tak letak cendawan pun takpa.
BAHAN-BAHAN
2 ketul dada ayam
3 keping cendawan shitake (direndam dan dipotong nipis)
1/2 sudu besar cuka
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN DITUMBUK A
20gm halia
4 ulas bawang putih
BAHAN-BAHAN DITUMBUK B
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar lada sulah
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
CARA-CARA
1) Lumurkan ayam dengan halia,bawang putih dan garam.
2) Perap selama 30 minit.
3) Kukus ayam sehingga masak.
4) Tuangkan cuka,masukkan cendawan shitake dan bahan tumbuk B.
5) Kukus lagi selama 5 minit.
p/s:cendawan mungkin boleh menyebabkan angin , jadi boleh olah sendiri ya tak letak cendawan pun takpa.
SUP SAYUR CAMPUR
BAHAN-BAHAN
500ml air
Serbuk pati ikan bilis secukupnya
Garam secukup rasa
Perencah sup sayur Adabi
BAHAN-BAHAN DIPOTONG
200gm brokoli
1 biji lobak merah
1/2 biji lobak putih
1/2 batang saderi
3 helai daun kubis
BAHAN-BAHAN DIHIRIS
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil jintan putih
CARA-CARA
1) Didihkan air dalam periuk secukupnya bersama sayur-sayuran.
2) Masukkan bahan hiris, lada hitam dan jintan putih.
3) Masukkan serbuk pati ikan bilis dan perencah sup sayur adabi.
4) Bila sayur empuk,masukkan garam.
5) Kacau rata sebelum diangkat.
Info
Brokoli mengandungi beta karoten dan vitamin lain yang dapat melindungi tubuh daripada serangan kanser.
BAHAN-BAHAN
500ml air
Serbuk pati ikan bilis secukupnya
Garam secukup rasa
Perencah sup sayur Adabi
BAHAN-BAHAN DIPOTONG
200gm brokoli
1 biji lobak merah
1/2 biji lobak putih
1/2 batang saderi
3 helai daun kubis
BAHAN-BAHAN DIHIRIS
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil jintan putih
CARA-CARA
1) Didihkan air dalam periuk secukupnya bersama sayur-sayuran.
2) Masukkan bahan hiris, lada hitam dan jintan putih.
3) Masukkan serbuk pati ikan bilis dan perencah sup sayur adabi.
4) Bila sayur empuk,masukkan garam.
5) Kacau rata sebelum diangkat.
Info
Brokoli mengandungi beta karoten dan vitamin lain yang dapat melindungi tubuh daripada serangan kanser.
IKAN TENGGIRI MASAK ASAM
BAHAN-BAHAN
500ml air
3 ketul ikan tenggiri
1/2 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN YANG DIHIRIS
30gm halia
3 biji bawang merah
CARA-CARA
1) Didihkan kesemua bahan di atas api perlahan.
2) Masak sehingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.
3) Kacau rata sebelum dihidangkan.
Info
Resepi ini membekalkan protein dan melawaskan pembuangan air kecil.
BAHAN-BAHAN
500ml air
3 ketul ikan tenggiri
1/2 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN YANG DIHIRIS
30gm halia
3 biji bawang merah
CARA-CARA
1) Didihkan kesemua bahan di atas api perlahan.
2) Masak sehingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.
3) Kacau rata sebelum dihidangkan.
Info
Resepi ini membekalkan protein dan melawaskan pembuangan air kecil.
IKAN SIAKAP BAKAR
BAHAN-BAHAN
Seekor ikan siakap
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 inci kunyit hidup (ditumbuk) atau sesudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar sos tiram
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
CARA-CARA
1. Bersihkan ikan siakap.
2. Perapkan dengan semua bahan selama setengah jam.
3. Panggang sehingga masak.
4. Ikan siakap boleh digantikan dengan ayam atau daging.
BAHAN-BAHAN
Seekor ikan siakap
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 inci kunyit hidup (ditumbuk) atau sesudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar sos tiram
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
CARA-CARA
1. Bersihkan ikan siakap.
2. Perapkan dengan semua bahan selama setengah jam.
3. Panggang sehingga masak.
4. Ikan siakap boleh digantikan dengan ayam atau daging.
IKAN BAWAL KUKUS ASAM JAWA
BAHAN-BAHAN
Ikan bawal dikelar sedikit
Dua keping halia dihiris
Sekeping kunyit hidup dihiris
1 sudu teh pes asam jawa Adabi
Lada hitam ditumbuk
Garam
CARA-CARA
Lumurkan kesemua bahan pada ikan dan kukus ikan sehingga masak. Hidangkan.
BAHAN-BAHAN
Ikan bawal dikelar sedikit
Dua keping halia dihiris
Sekeping kunyit hidup dihiris
1 sudu teh pes asam jawa Adabi
Lada hitam ditumbuk
Garam
CARA-CARA
Lumurkan kesemua bahan pada ikan dan kukus ikan sehingga masak. Hidangkan.
SINGGANG IKAN TENGGIRI
BAHAN-BAHAN
ikan tenggiri 3 keping besar
3 ulas bawang putih - dimayang
2 cm lengkuas - dihiris nipis
2 cm kunyit hidup - dihiris nipis
3 keping asam gelugur
4 cawan air
garam secukup rasa
CARA-CARA
Ikan dipotong kecil dan dibersihkan.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
Masakkan hingga kuah mendidih.
Sedia untuk dihidang. Sedap makan dengan nasi agak lembut dan masih panas.
BAHAN-BAHAN
ikan tenggiri 3 keping besar
3 ulas bawang putih - dimayang
2 cm lengkuas - dihiris nipis
2 cm kunyit hidup - dihiris nipis
3 keping asam gelugur
4 cawan air
garam secukup rasa
CARA-CARA
Ikan dipotong kecil dan dibersihkan.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
Masakkan hingga kuah mendidih.
Sedia untuk dihidang. Sedap makan dengan nasi agak lembut dan masih panas.
SUP AYAM BEREMPAH / SUP DAGING BEREMPAH
BAHAN-BAHAN
2 ketul ayam
Sekeping halia dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 ulas bawang kecil dihiris
Sebatang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
Sekuntum bunga lawang
Sesudu teh lada hitam ditumbuk
Sesudu teh biji ketumbar
Sedikit lobak merah didadu
Hirisan daun bawang dan daun sup
Sesudu besar rempah kurma dicampur sedikit air
Air
Garam
Sup bunjut Adabi
CARA-CARA
Didihkan air di dalam periuk bersama sup bunjut adabi. Masukkan halia, bawang kecil, bawang putih dan kesemua rempah. Masukkan rempah kurma dan kacau seketika. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga rempah sebati dengan isi ayam. Biarkan air mendidih. Masukkan lobak merah dan biarkan merenih sehingga lobak empuk. Perasakan dengan lada hitam dan garam. Masukkan daun sup dan daun bawang. Biarkan merenih seketika dan hidangkan.
BAHAN-BAHAN
2 ketul ayam
Sekeping halia dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 ulas bawang kecil dihiris
Sebatang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
Sekuntum bunga lawang
Sesudu teh lada hitam ditumbuk
Sesudu teh biji ketumbar
Sedikit lobak merah didadu
Hirisan daun bawang dan daun sup
Sesudu besar rempah kurma dicampur sedikit air
Air
Garam
Sup bunjut Adabi
CARA-CARA
Didihkan air di dalam periuk bersama sup bunjut adabi. Masukkan halia, bawang kecil, bawang putih dan kesemua rempah. Masukkan rempah kurma dan kacau seketika. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga rempah sebati dengan isi ayam. Biarkan air mendidih. Masukkan lobak merah dan biarkan merenih sehingga lobak empuk. Perasakan dengan lada hitam dan garam. Masukkan daun sup dan daun bawang. Biarkan merenih seketika dan hidangkan.
DAGING REBUS ASAM
BAHAN-BAHAN
Semangkuk daging yang dipotong kepingan
Setengah inci halia
Setengah inci lengkuas
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
Sesudu teh ketumbar ditumbuk kasar
Sekeping asam keping
Garam
Air
CARA-CARA
Tumbuk halia, lengkuas, bawang putih dan bawang kecil hingga lumat. Kemudian, rebus daging bersama bahan-bahan yang ditumbuk bersama ketumbar sehingga daging empuk. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Biarkan merenih seketika sebelum dihidangkan.
Info
Asam keping bagus untuk melancarkan sistem penghadaman serta membantu mengempiskan perut selepas bersalin. Hidangan ini tidak berlemak. Hidangan ini enak dimakan dengan nasi serta kicap berlada hitam. Memang membangkitkan selera.
BAHAN-BAHAN
Semangkuk daging yang dipotong kepingan
Setengah inci halia
Setengah inci lengkuas
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
Sesudu teh ketumbar ditumbuk kasar
Sekeping asam keping
Garam
Air
CARA-CARA
Tumbuk halia, lengkuas, bawang putih dan bawang kecil hingga lumat. Kemudian, rebus daging bersama bahan-bahan yang ditumbuk bersama ketumbar sehingga daging empuk. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Biarkan merenih seketika sebelum dihidangkan.
Info
Asam keping bagus untuk melancarkan sistem penghadaman serta membantu mengempiskan perut selepas bersalin. Hidangan ini tidak berlemak. Hidangan ini enak dimakan dengan nasi serta kicap berlada hitam. Memang membangkitkan selera.
AIR HALIA MADU PANAS
BAHAN-BAHAN
50 gm halia - buang kulit - cuci - potong kecil
2 cwn air
2-3 sudu besar madu
CARA-CARA
1. Kisarkan halia yg telah dpotong kecil bersama air.
2. Tapiskan dan ambil air halia.
3. Masak atas api hingga air halia mendidih.
4. Tuangkan sedikt air halia dan ambil 2 sudu besar madu dan tambahkan air panas, kacau biar siap utk diminum panas-panas.
BAHAN-BAHAN
50 gm halia - buang kulit - cuci - potong kecil
2 cwn air
2-3 sudu besar madu
CARA-CARA
1. Kisarkan halia yg telah dpotong kecil bersama air.
2. Tapiskan dan ambil air halia.
3. Masak atas api hingga air halia mendidih.
4. Tuangkan sedikt air halia dan ambil 2 sudu besar madu dan tambahkan air panas, kacau biar siap utk diminum panas-panas.
SUSU ALMOND
BAHAN-BAHAN
1 gelas susu segar
1 biji kurma
21 biji kismis
7 biji badam
CARA-CARA
1. Kisar semuanya dan minum setiap pagi.
2. Bagus untuk membantu membanyakkan air susu ibu.
BAHAN-BAHAN
1 gelas susu segar
1 biji kurma
21 biji kismis
7 biji badam
CARA-CARA
1. Kisar semuanya dan minum setiap pagi.
2. Bagus untuk membantu membanyakkan air susu ibu.
JUS PEGAGA + MADU
BAHAN-BAHAN
2 ikat pegaga
air
2 sudu madu
CARA-CARA
1. Rebus semua bahan sehingga menjadi 3 cawan air.
2. Tapis dan kemudian hidangkan panas atau suam.
3. Campurkan madu dan kacau sebati. Gunakan sudu plastik.
BAHAN-BAHAN
2 ikat pegaga
air
2 sudu madu
CARA-CARA
1. Rebus semua bahan sehingga menjadi 3 cawan air.
2. Tapis dan kemudian hidangkan panas atau suam.
3. Campurkan madu dan kacau sebati. Gunakan sudu plastik.
AIR KUNYIT
BAHAN-BAHAN
Sedikit kunyit hidup
Perahan air asam jawa
Gula secukup rasa
CARA-CARA
1. Kunyit hidup diparut ambil airnya dan direbus sampai mendidih.
2. Masukkan perahan air asam jawa dan gula.
-----
AIR REBUSAN MANJAKANI
BAHAN-BAHAN
5 biji buah manjakani
500ml air
2 cm halia
2 cm kunyit
2 keping asam keping
CARA-CARA
1.Didihkan kemudian perlahankan api (renehkan) selama 15 minit.
2. Tapis kemudian boleh dijadikan pati untuk diminum dengan mencampurkan air.
Info
Kalau hari ini minum air kunyit, besok air rebusan manjakani. Selang seli. Bagus minum air kunyit dan rebusan manjakani nak baikkan luka dalaman dengan cepat.
.
Artikel asal: http://bit.ly/24h6EC5
BAHAN-BAHAN
Sedikit kunyit hidup
Perahan air asam jawa
Gula secukup rasa
CARA-CARA
1. Kunyit hidup diparut ambil airnya dan direbus sampai mendidih.
2. Masukkan perahan air asam jawa dan gula.
-----
AIR REBUSAN MANJAKANI
BAHAN-BAHAN
5 biji buah manjakani
500ml air
2 cm halia
2 cm kunyit
2 keping asam keping
CARA-CARA
1.Didihkan kemudian perlahankan api (renehkan) selama 15 minit.
2. Tapis kemudian boleh dijadikan pati untuk diminum dengan mencampurkan air.
Info
Kalau hari ini minum air kunyit, besok air rebusan manjakani. Selang seli. Bagus minum air kunyit dan rebusan manjakani nak baikkan luka dalaman dengan cepat.
.
Artikel asal: http://bit.ly/24h6EC5