KERANG MASAK AIR
1-2 KG KERANG ( YANG CUCI)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1/2 -1 SUDU KECIL GARAM
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK
CAMPUR AIR , BAWANG ,SERAI ,GARAM DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKKKAN KERANG. MASAK HINGGA 5-10 MINIT. TUTUP API.
MENTARANG MASAK AIR
1-2 KG MENTARANG ( YANG CUCI)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1/2 -1 SUDU KECIL GARAM
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK
CAMPUR AIR , BAWANG ,GARAM, SERAI DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKKKAN MENTARANG . MASAK HINGGA 5-10 MINIT. TUTUP API. KAEDAH SAMA BOLEH DIGUNAKAN UNTUK KEPAH , SIPUT LALA DAN REMIS.
MENTARANG MASAK MANIS BERSAMA UMBUT BATANG PISANG
1-2 KG MENTARANG ( YANG DIBUANG KULIT, AIR MENTARANG JANGAN DIBUANG AMBIK YANG TIDUK KERUH)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4-5 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1/2 -1 SUDU KECIL GARAM
UMBUT BATANG PISANG
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK
CAMPUR AIR , BAWANG ,GARAM, SERAI, AIR MENTARANG DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKKKAN MENTARANG DAN UMBUT BATANG PISANG. MASAK HINGGA 5-10 MINIT . TUTUP API.
MASAK AIR / MANIS IKAN KEMBUNG ATAU TEMENUNG ( MAAF GAMBAR TIADA)
5-10 EKOR IKAN KEMBUNG ( YANG CUCI)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1 SUDU KECIL GARAM
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK
BELACAN SEBESAR IBU JARI
5 BIJI CILI MELAKA DIBELAH DUA
2 KEPING ASAM KEPING
CAMPUR
AIR ,BELACAN, ASAM KEPING, BAWANG ,GARAM, SERAI DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH.
MASUKKKAN IKAN . MASAK HINGGA 5-10 MINIT. TUTUP API.
MASAK AIR / MANIS BETIK DAN CENDAWAN
2 MANGKUK BETIK ( YANG CUCI)
1 MANGKUK CENDAWAN TIRAM
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4-5 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1 SUDU KECIL GARAM
CAMPUR
AIR , BAWANG ,GARAM, SERAI DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH.
MASUKK KANBETIK,MASAK HINGGA BETIK LEMBUT, SETERUSNYA MASUKKAN CENDAWAN . MASAK HINGGA 5-8 MINIT. TUTUP API.
MASAK AIR / MANIS REBUNG DAN DAUN ASIN / CEKUR MANIS
2 MANGKUK REBUNG YANG DIPOTONG KECIL ( YANG CUCI)
1 MANGKUK DAUN ASIN
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4-5 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1 SUDU KECIL GARAM
CAMPUR
AIR , BAWANG ,GARAM, SERAI DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH.
MASUKK KAN REBUNG DAN CENDAWAN . MASAK HINGGA 5-10 MINIT. TUTUP API.