Sabtu, 31 Disember 2016

MASAK MANIS / MASAK AIR YANG SIMPLE

KERANG MASAK AIR 

1-2  KG KERANG ( YANG CUCI)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1/2 -1 SUDU KECIL GARAM
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK



CAMPUR AIR , BAWANG ,SERAI ,GARAM DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKKKAN KERANG. MASAK HINGGA 5-10  MINIT. TUTUP API.


MENTARANG  MASAK AIR 

1-2  KG MENTARANG ( YANG CUCI)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1/2 -1 SUDU KECIL GARAM
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK



CAMPUR AIR , BAWANG ,GARAM, SERAI  DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKKKAN MENTARANG . MASAK HINGGA 5-10   MINIT. TUTUP API. KAEDAH SAMA BOLEH DIGUNAKAN UNTUK KEPAH , SIPUT LALA DAN REMIS.





MENTARANG  MASAK MANIS BERSAMA UMBUT BATANG  PISANG

1-2  KG MENTARANG ( YANG DIBUANG KULIT, AIR MENTARANG JANGAN DIBUANG AMBIK YANG TIDUK KERUH)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4-5  GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1/2 -1 SUDU KECIL GARAM
UMBUT BATANG PISANG
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK



CAMPUR AIR , BAWANG ,GARAM, SERAI, AIR MENTARANG  DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKKKAN MENTARANG DAN UMBUT BATANG PISANG. MASAK HINGGA 5-10 MINIT . TUTUP API.



 MASAK AIR  / MANIS IKAN KEMBUNG ATAU TEMENUNG ( MAAF GAMBAR TIADA)

5-10 EKOR IKAN KEMBUNG ( YANG CUCI)
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1 SUDU KECIL GARAM
SEBATANG SERAI YANG DIKETUK
 BELACAN SEBESAR IBU JARI
5 BIJI CILI MELAKA DIBELAH DUA
2 KEPING ASAM KEPING

CAMPUR AIR ,BELACAN, ASAM KEPING,  BAWANG ,GARAM, SERAI  DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKKKAN IKAN . MASAK HINGGA 5-10   MINIT. TUTUP API.

MASAK AIR  / MANIS BETIK DAN CENDAWAN

2 MANGKUK BETIK ( YANG CUCI)
1 MANGKUK CENDAWAN TIRAM
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4-5 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1 SUDU KECIL GARAM


CAMPUR AIR ,  BAWANG ,GARAM, SERAI  DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKK KANBETIK,MASAK HINGGA BETIK LEMBUT, SETERUSNYA MASUKKAN CENDAWAN  . MASAK HINGGA 5-8   MINIT. TUTUP API.





MASAK AIR  / MANIS REBUNG DAN DAUN ASIN / CEKUR MANIS

2 MANGKUK REBUNG YANG DIPOTONG KECIL ( YANG CUCI)
1 MANGKUK DAUN ASIN
BAWANG MERAH 2 BIJI YANG DIPOTONG KECIL
4-5 GELAS AIR
1/2 SUDU KECIL BAHAN PERASA SEPERTI AJINOMOTO
1 SUDU KECIL GARAM


CAMPUR AIR ,  BAWANG ,GARAM, SERAI  DAN PERASA , MASAK HINGGA MENDIDIH. MASUKK KAN REBUNG DAN CENDAWAN  . MASAK HINGGA 5-10   MINIT. TUTUP API.