Rabu, 28 Disember 2016

Makaroni sup D Qaseh

Bahan-bahan

Tulang ataudaging 1/2 kilo
Air
Perencah sup bunjut tulang
3 ketul kentang yang dikupas dan dipotong
Garam 1/2 sudu besar , kalau perlu tambah lagi.
1/2 sudu perasa
3 ulas bawang merah dan putih
sedikit meatball dan fishball

 Daun sup


Cara memasak

Rebuss tulang hingga daging tanggal dari tulang bersama air dan perencah bunjut
Seterusnya masukkan kentang ,garam  dan perasa. Kalau nak kuah byk boleh tambah air.
Bila kentang hampir separuh empuk, masukkan meatball dan fishball ,bila masak..
 Bila dah mtutup api.
Tumis bawang dalam kuali hingga perang, tuang minyak dgn bawang dalam sup
Daun sup dipotong halus letak dalam mangkuk

Rebus makaroni / spegeti ... masukkan sikit minyak supaya terbentuk cantik

Boleh juga makan bersama bihun, koteaw, maggi dan mee kuning


Sambal kicap .... goreng tanpa minyak bawang putih 7 biji, cili melaka 10 biji, blander masukkan kicap dan sedikitvgaram dan gula

Ulaman : lobak masin dicincang, daging rebus, bawang goreng dan daun sup