Tulang ataudaging 1/2 kilo
Air
Perencah sup bunjut tulang
3 ketul kentang yang dikupas dan dipotong
Garam 1/2 sudu besar , kalau perlu tambah lagi.
1/2 sudu perasa
3 ulas bawang merah dan putih
sedikit meatball dan fishball
Daun sup
Cara memasak
Rebuss tulang hingga daging tanggal dari tulang bersama air dan perencah bunjut
Seterusnya masukkan kentang ,garam dan perasa. Kalau nak kuah byk boleh tambah air.
Bila kentang hampir separuh empuk, masukkan meatball dan fishball ,bila masak..
Bila dah mtutup api.
Tumis bawang dalam kuali hingga perang, tuang minyak dgn bawang dalam sup
Daun sup dipotong halus letak dalam mangkuk
Rebus makaroni / spegeti ... masukkan sikit minyak supaya terbentuk cantik
Boleh juga makan bersama bihun, koteaw, maggi dan mee kuning
Sambal kicap .... goreng tanpa minyak bawang putih 7 biji, cili melaka 10 biji, blander masukkan kicap dan sedikitvgaram dan gula
Ulaman : lobak masin dicincang, daging rebus, bawang goreng dan daun sup