Bahan Kuah
Sebelah ayam yang dipoton 4-5 ketul
Seketul halia dipotong halus
Bawang putih yang ditumbuk 8 ulas
1 paket perencah sup bunjut
1 kiub pati ayam
1 sudu besar garam
1/2 sudu kecil ajinomoto
1/2 cawan kicap ikan /sotong .. kalau thai panggil nam pla
Air 1 jag
Minyak masak untuk menumis 4 sudu
Cara membuat
Tumis bawang dan halia, hingga perang
Masukkan ayam , kacau hingga 2 minit
Seterusnya
masukkan air, perencah sup, pati ayam,garam dan ajinomoto .. masakkan
menggunakan api perlahan sehingga sup masak. Keluarkan ayam untuk
dipotong kecil2 menggunakan garpu.
Bahan cabai cuka
1/2 cawan cuka
cili melaka / cili burung sebanyak 10 biji --- ditumbuk
Bawang putih 5 ulas ..... ditumbuk
1/2 sudu garam halus
1/2 sudu gula atau ajinomoto
Cara mrmbuat
Adun semua
Bahan2 untuk dimakan sebagai tambahan bersama
koteaw/ mee / bihun / maggi sup siam
Meatballl, tauhu , fish cake ..direbus seterusnya dipotong
Tauge, kangkung , kubis, sawi dicelur dan dipotong
Cabai besar digoreng kering dan seterusnya dibelinder
Ayam sup yang direlai / dipotong halus
Kacang tanah yang telah dimesin kasar / nak mudah beli yang siap
Bawang goreng dan lobak asin
koteaw/ mee / bihun / maggi
Hidangkan semua