Selasa, 4 April 2017

bihun sup tulang cik bunga

Bahan-bahan sup tulang cik bunga

Tulang dan daging 1/2 kilo
Air
Perencah sup bunjut tulang
3 ketul kentang yang dikupas dan dipotong
Garam 1/2 sudu besar , kalau perlu tambah lagi.
1/2 sudu perasa
3 ulas bawang merah dan putih

 Daun sup


Cara memasak

Rebuss tulang hingga daging tanggal dari tulang bersama air dan perencah bunjut
Seterusnya masukkan kentang ,garam  dan perasa. Kalau nak kuah byk boleh tambah air.
Bila kentang lembut, tutup api.
Tumis bawang dalam kuali hingga perang, tuang minyak dgn bawang dalam sup
Daun sup dipotong halus letak dalam mangkuk



Bihun

Rebus bersama kunyit sehingga lembut


 Bahan lain untuk makan bersama bihun sup

sambal cili
bawang goreng
lobak masin
daun sup
daging rebus