Sabtu, 10 Jun 2017

resepi sup siam kepala ikan versi cik bunga

1 keping kepala ikan besar... ikan apapun tak pa ..ikan jenahak , ikan merah lagi ok
1 batang serai yang diketuk
air limau kasturi ( 4-5 biji)
3 sudu cuka
bawang putih yg dipotong 4 ulas
seketul bawang merah yang dipotong
seketul bawang besar yang dipotong
1 batang  saderi yg dipotong
1 biji cili besar hijau dipotong
4-6 biji cili melaka yg dibelah dua
1/2 sudu besar garam
1/2 sudu kecil ajinomoto
2 helai daun limau purut
1 biji tomato
3 -4 sudu besar minyak
4 gelas air
seinci halia yang dipotong halus
seinci lengkuas yang dipotong halus




cara menyediakan

panaskan minyak .. tumis bawang merah, serai, bawang putih dan halia sehingga keperangan.
masukkan air  , air limau ,garam , suka dan ajinomoto
biarkan hingga air menggelegak
masukkan kepala ikan dan daun limau purut biarkan dalam 5 minit
seterusnya masukkan semua bahan yang tinggal ... saderi, cili besar , cili melaka, lengkuas, tomato,, bawang besar... masakan hingga semua sayur lembut .... siap dihidang