Khamis, 20 November 2014

DONAT / PAU GORENG / PAU SAMBAL ................sumber fb

DONAT/ PAU GORENG / PAU SAMBAL
1kg tpng gndm
2pek (22gm) yis jenama mauripan
100gm marjerin
2sd bsr shortening
4sd bsr gula
4sd bsr susu pekat
2bj telur
1sd teh garam
400ml air suam
CARA :
- masukan yis, gula & susu ke dalam air suam & biarkan berbuih
- pecahkan tlur, pkl sedikit
- satukan hngga sebati tpng gndm & garam, masukan telur & gaul sebati
- masukan bancuhan yis sikit2 hnha doh sebati
- masukan pula marjerin, shortening & gaul hngga menjadi doh yg x lekat ditangan & elastik@kenyal
- rehatkan doh hnha naik 2 kali gnda
- selepas itu keluarkan doh & tnmbuk2 doh untk keluarkan angin & bolehlah bentukan kuih donat
- biarkan doh naik 1 kali gnda lagi bru digoreng dngn api sedrhana
- makan bersama topping pilihan
* kalau untk frozen goreng 1/2 masak, sejukan & pek dlm plastik, simpan di bahagian dingin beku
*untuk PAU GORENG, setelah dimasukan inti, bulatkan semula & leper kan sedikit
*untuk PAU SAMBAL, bulat & leperkan sikit & goreng kekuningan..dah sejuk br belah 2 jngn putus..letakan smbal bilis & hirisan mentimun