Capati 1
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung atta
1 cawan air suam*
Garam secukup rasa*(*disatukan dan kacau
hingga garam larut)
2 camca besar minyak zaitun (mentega atau
minyak sapi cair boleh digunakan)
Kuah dhal atau kari atau apa2 sahaja yang
anda fikir sesuai untuk dicicah
CARA MEMBUATNYA :-)
1.
Masukkan tepung atta dalam mangkuk, buat
lubang ditengah2 tepung tadi. Tuang air suam bergaram sedikit demi sedikit,
gaul dengan tepung. Tuang lagi hingga habis dan terus menggaul hingga menjadi
doh.
2.
Tambah minyak zaitun dan terus menguli doh
hingga tidak melekat di mangkuk adunan. Bahagikan dok pada 10 - 12 bahagian,
bulat2kan, letak dalam bekas dan tutup dengan towel lembap dan rehatkan 30
minit (mat tutup mangkuk tadi dengan plastik cling).
3.
Tabur tepung pada meja kerja. Ambil 1 biji
doh, leper2kan sedikit, tabur tepung dan canai hingga nipis, jika melekat tabur
tepung masa mencanai (gunakan tepung atta). Letak atas loyang. Canai hingga
siap baki doh. Dan tabur tepung sebelum diletak atas doh yang telah dicanai,
tujuan untuk mengelakkan ia melekat.
4.
Panaskan non-stick pan (mat guna saiz 10
inci). Gunakan api kecil. Letak sekeping capati dan masak. Tekan permukaan
capati dengan tuala bersih. Bila kelihatan pucat, terbalikkan dan masak sekejap
lagi, hingga sedikit perang. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki doh. Tutup
dengan towel bersih capati yang telah masak, untuk mengelakkan ia cepat sejuk
dan mengeras. Hidangkan bersama kuah dhal atau gulai yang anda gemari....
Capati 2
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 225 gm tepung atta
- 1 sudu besar minyak sapi
- 125 ml air suam
- Secubit garam
- Sedikit minyak sapi, untuk dilenser pada chapati
- Sedikit tepung atta, untuk proses mencanai
Cara-cara
1.
Masukkan tepung atta, minyak sapi dan garam
ke dalam mangkuk.
2.
Tuang sedikit demi sedikit air suam sambil
menguli sehingga menjadi doh. Uli doh selama beberapa minit.
3.
Masukkan doh ke dalam mangkuk dan tutup
dengan sehelai kain basah/lembab dan biarkan selama 30 minit.
4.
Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
5.
Tabur sedikit tepung atta di atas papan
pencanai dan canai nipis setiap bebola kecil.
6.
Panaskan kuali. Letak sekeping doh. Apabila
doh telah bertukar warna dan mula kembung di beberapa bahagian, terbalikkan.
7.
Selepas beberapa ketika, terbalikkan sekali
lagi. Tekan perlahan-lahan bahagian yang kembung pada chapati menggunakan
sudip/spatula (boleh nampak bahagian lain akan kembung juga).
8.
Terbalikkan roti sekali lagi. Bila dah masak,
lenserkan permukaan atas roti dengan sedikit minyak sapi.
9.
Angkat dan letakkan di dalam bekas bertutup
yang telah dialas dengan paper towel. Pastikan bekas sentiasa ditutup kerana
wap yang terhasil akan membuatkan chapati lembut.
10. Hidangkan dengan kari atau kuah kegemaran
anda.