Sediakan bahan-bahan dulu...
1 kg tepung gandum
2 biji telur ayam
1 sudu besar minyak masak
sedikit garam
air secukupnya
Cara membuatnya:
Mulanya campurkan semua bahan (tepung, telur, minyak, garam) dan gaulkan dengan air sedikit2 sehinga sebati dan menjadi seperti bancuhan cekodok. Biarkan selama 1/2 jam.
Selepas itu panaskan plat (kuali untuk roti canai atau burger) dengan menggunakan api yang perlahan dan sapu serta ratakan sedikit saja minyak diatas plat (untuk elak tepung melekat pertama kali).
Kemudian.. ambil sesuku senduk bancuhan tadi dan letakkan diatas plat dan tebarkan dengan tangan atau skapel burger untuk mendapat kulit popia yang nipis dan rata ketebalannya. Ikut suka untuk jadikannya bulat atau segiempat. Tunggu sehingga masak dan angkat. Teruskan tebaran sehingga habis bancuhan tadi.
Biarkan kulit popia sejuk sekejap dan anda bolehlah mula menggulung popia dengan bahan kegemaran anda dan digoreng atau makan begitu sahaja. Selamat mencuba.