KEROPOK LEKOR (ihsan resepi dari Amalia Bundawidya)
Bahan-bahan:
1 mangkuk Ikan kembung / selayang. Ambil isi shj dan buang kulit nipis & tulangnya.
1/2 mangkuk Tepung Ubi / Sagu
2 sudu makan tepung gandum
Sedikit garam & bahan perasa (jika menggunakan)
Cara-cara:
1. Kisar isi ikan sampai halus menggunakan food processor. Jika guna
blender, tambah sesudu dua air utk mudahkan proses mengisar.
2.
Gaulkan semua bahan kering -tepung dgn garam, masukkan dalam mangkuk isi
ikan dan uli sampai jadi doh. Doh memang lembut (sangat lembut), tp
inilah yg akan menghasilkan keropok yg lembut juga & sedap -lebih
isi ikan, kurang tepung. So, don't worry!
3. Didihkan air dalam periuk untuk merebus.
4. Taburkan sedikit tepung (tambahan atau lebihan dr sukatan td) pada
tangan dan papan pencanai. Kepal sedikit doh ikan dan bentukkan
memanjang. Golekkan atas papan pencanai sehingga dpt bentuk doh yg
panjang. .
5. Rebus doh yg sudah dibentuk tadi sehingga masak
(timbul ke permukaan air rebusan). Angkat, tos airnya dan boleh dihidang
dengan sos pencicah.