BAHAN:-
1 KG DAGING ( HIRIS DAN BERSIHKAN)
BAHAN YANG DITUMBUK:-
5 BIJI BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG PUTIH
I INCI HALIA
2 SUDU MAKAN CILI GILING .
1 BIJI BAWANG BESAR (POTONG BULAT)
1 BIJI BAWANG BOMBAY ( POTONG BULAT)
8 KUNTUM CENGKIH
8 BJJI BUNGA LAWANG
1 BATANG KULIT KAYU MANIS
2 KUNTUM BUNGA LAWANG
12 0Z SANTAN
SETENGAH TIN SUSU CAIR
REMPAH KURMA (CAMPURKAN AIR SUAM DAN BANCUH PEKAT).
BAHAN TAMBAHAN JIKA SUKA:-
3 BIJI UBI KENTANG ( POTONG 4)
1 BIJI LADA CAPSICUM
2 TANGKAI CILI MERAH ( BELAH )
GARAM SECUKUP RASA
AJI NO MOTO (JIKA SUKA) SECUKUP RASA
1 SUDU TEH GULA HALUS. (JIKA SUKA).
1 TANGKAI DAUN SUP.
CARA MEMASAK:-
PANASKAN MINYAK DALAM KUALI DAN TUMIS CENGKIH, PELAGA, BUNGA LAWANG ,
KULIT KAYU MANIS DAN BAHAN YANG DI TUMBUK HINGGA WANGI. KEMUDIAN MASUKAN
CILI GILING DAN REMPAH KURMA. MASAK HINGGA KELUAR MINYAK DAN PEKAT.
(MINYAK MESTI BANYAK SIKIT SUPAYA TAK HANGUS.)
MASUKAN DAGNG DAN
GAUL SEBATI. MASUKAN SANTAN ,SUSU CAIR DAN AIR SECUKUPNYA . MASAK SATU
JAM BARU MASUKAN UBI KENTANG. BAWANG BESAR, BAWANG BOMBAY, DAUN SUP.
AKHIR SEKALI MASUKAN CILI MERAH DAN CILI CAPSICUM. GARAM AJI NO MITO DAN
GULA.
TABUR KACANG PEAS JIKA SUKA.