Resepi Kek Coklat Kukus
SUMBER: dapurmalaysia.com (Resepi asal: Ilham Dapur)
Bahan-bahan kek
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur
Cara-cara
1. Campurkan gula pasir, serbuk koko, minyak masak, susu cair dan susu
manis ke dalam periuk. Masak sebentar di atas api yang perlahan sehingga
semua bahan larut.
2. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
3. Pukul telur sampai kembang, campurkan dengan adunan koko. Gaul rata
dan campurkan adunan tepung. Gaul sebati dan tuang ke dalam acuan.
4. Tutup acuan dengan aluminium foil supaya wap tidak masuk ketika
mengukus. Kukus kek selama 45-60 minit dengan api yang perlahan.
5. Keluarkan kek dari kukusan dan biarkan sejuk sebelum diletakkan topping ke atas kek.
Bahan-bahan topping (coklat ganache)
150 g thickened/whipping cream
150 g coklat masakan
15 g butter
Cara-cara
1. Campurkan coklat masakan dan thickened cream dalam satu bekas.
Panaskan sehingga coklat masakan menjadi cair dengan menggunakan kaedah
double boiling.
2. Kacau sehingga sebati, kemudian tambahkan butter.
3. Biarkan campuran sejuk seketika. Bila campuran telah suam, curah coklat ganache ke atas kek.