ek Lumut Kukus
resepi : DayangJack@Dapurku Sayang
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
• 10 biji telur gred A
• 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
• 3/4 cawan gula kastor
• 2 cawan nestum (dikisar halus)
• 1 cawan serbuk almond
• 1 cawan serbuk horlicks
• 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
• 2 sudu kecil esen vanilla
• 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
• 1 cawan susu pekat manis
Cara-cara :
• Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan
taburkan dengan sedikit tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika
suka)
• Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
• Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan).
Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini
sehingga habis.
• Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati.
• Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati.
• Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang
sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada
kertas foil).
• Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)
• Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.