Selasa, 9 Disember 2014

Laksa penang

Resepi Laksa Penang

Bahan-bahan:

10 ekor ikan selayang / lolong - bersihkan dan rebus
5 ulas bwg merah
2 biji bawang besar
Sdkt belacan
sesenduk cili mesin
15 biji lada kecil
ikan kurau atau ikan gelama masin (blender)
3 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam, gula, petis
Air secukupnya

Cara membuatnya:

- ikan yg telah direbus td diasingkan isi dan tulangnya. tulang ikan jgn dibuang air rebusan simpan.
- mesin halus isi ikan, ikan masin, bwg dan belacan bersama air.
- masukkan semua ke dlm periuk.
- mesin pula tulang ikan bersama air rebusannya hingga hancur dan tapis kedlm periuk td.
- hiris halus bunga kantan dan masukkan ke dlm periuk bersama asam keping dan cili mesin.
- masak hingga mendidih dan masuk garam, gula, sedikit petis dan daun kesum.
- bila rasa dh sesuai, angkat dan hidang panas2.

Hiasan:
laksa, timun, bawang besar, lada kecil, nenas, daun bawang, tomato, telur rebus..