Murtabak Roti Cheesy
Bahan-bahannya
12 keping roti Gardinier
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih potong halus
1 paket daging hancur(Ramly burger)
1 biji cili merah potong halus
3 1/2 sudu besar rempah kurma
1 biji ubi kentang dipotong dadu
5 biji telur
2 cawan susu segar
1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak inti
1- panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga
retbit bau.masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit
air.Goreng hingga garing.
2- Masukkan daging hancur kedalam kuali
dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar,cili merah
dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Masukkan kiub ayam dan kacau
lagi.Masukkan pula lada putih.kacau dan biar sampai kentang empuk dan
daging agak kering.Angkat dan sejukkan.
Cara menyediakan murtabak daging
1- Kocok susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang 4
segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan
ratakan.
3- Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir
dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan
cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.
4- Bakar lah dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.