RESEPI ACAR BUAH
Bahan-Bahannya :
- 1 bungkus kecil buah kana
- 1 bungkus buah asam manis
- 1 bungkus buah asam bulat
- 1 bungkus buah asam kuning
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- ½ mangkuk kecil cili boh
- 1 sudu makan cuka
- 1 sudu teh gula merah
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.
2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.
3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh,
bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan
serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.