CHEESE TART
Sumber : Azlita Masam Manis
.
BAHAN-BAHAN
.
KULIT
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
.
CREAM CHEESE
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
.
CARA - CARA
.
KULIT
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu
sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga
masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam
bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2
sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
.
Sediakan
filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry,
coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.
Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual
bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.
Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.
Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan2 tuk membuat
cheese dia pula.
.
CREAM CHEESE
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan
kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam
piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh
supaya ia cantik membuncit.
.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita
suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek
dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu
lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg
kita inginkan.
.
Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke
bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
.
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari.
Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam
seminit lagi.
tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.