Selasa, 16 September 2014

Asam pedas melaka ikan tenggiri / ikan kembung / ikan pari / daging lembu......secara mudah dan ringkas

Bahan-bahan

1 kg ikan / daging dipotong
2 biji bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
2 inci halia dikisar
2 inci kunyit hidup dikisar
2 inci belacan
3 sudu minyak masak
1 mangkuk cili boh
1 mangkuk air asam jawa
2 batang bunga kantan
5 tangkai daun kesum
10 batang kacang bendi
Garam, bahan perasa dan gula secukup rasa


Cara membuat

1. Panaskan minyak lalu tumis bahan yang dikisar hingga masak. Masukkan cili boh dan masak hingga terbit minyak.
2.Tambah air asam, ikan dan bendi.
3. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan bahan perasa. Tunggu hingga kacang bendi dan ikan masak, jika perlu menambah air.
4. Siap....