Tomyam
Minyak 4 sudu
Bawang putih 3 ulas
Bawang merah 2 ulas
Serai 1 batang
Daun limau 4 helai
Perencah tomyan 2 sudu besar
Lobak merah satu batang ( dipotong)
Bunga kubis sedikit( dipotong)
Badek jagung sebungkus ( dipotong)
Tomato 2 biji ( dipotong)
Kubis yg rm2-sedikit ( dipotong)
Air limau 2 biji ( air limau tampa biji limau)
Air asam jawa ( 1 cawan)
Air kosong ( 8 cawan)
Ayam/Daging/Sotong/Udang
Cili melaka / cili api 10 -15 biji
Garam 1 sudu besar
Ajinomoto 1/3 sudu kecil
Cara masak
Tumis bawang putih, bawang merah dan serai sehingga kekuningan. Masukkan perencah tumis sehingga separa garing. Masukan ayam/daging/sotong/ udang. kacau hingga separa masak. masukkan air kosong, air limau, air asam jawa, garam , cili, daun limau , seraidan ajinomoto . Apabila memdidih masukkan sayur yang keras dahulu seperti lobak mereh , badek jagung dan lain2. Apabila sayur separa masak, masukkan sayur yang lembut seperti kubis san tomato dalam 5 minit....sudah boleh dihidangkan...