Selasa, 21 Oktober 2014

resepi cheese cake meleleh....sumber dari fb









RESEPI CHEESE CAKE MELELEH

Bahan-bahan :
200g cream cheese
300ml susu cair
100g mentega
100g tepung gandum
100g gula halus
4 biji telur saiz A
1sudu teh esen vanila
1sudu teh jus lemon
Cara-cara:
Masak susu segar bersama cream cheese sehingga cair, masukkan pula marjerin, apabila semua dah cair padamkan api dan ketepikan.
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga sebati. Ketepikan.
Pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika.
Masukkn tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
Masukkn putih telur ke dalam adunan tadi dan esen vanila.
Masukkan adunan ke dalam acuan.
Bakar selama 1 jam pada suhu 150'c dan meggunakan kaedah bain marie (loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
simpan didlm peti sejuk dulu untuk rasa yang lebih enak.
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
Cara masak :
Campurkan semua bahan dia atas hingga sebati
*adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
250g cheddar cheese diparut
Cara penyediaan:
Sejukkan kek yang telah dimasak, bahagikan kepada 2 keping.
Tuang cream cheese ke atas lapisan kek pertama. Letak ke sekeping lagi di atasnya.
Tuang semua cheese di atas kek tersebut.
Parut cheddar cheese di atas kek tersebut.
LIKE | SHARE | TAG
VIA : Resipi Kek & Biskut Raya