Selasa, 23 Jun 2015

POPIA GULUNG MINI SERUNDING KELAPA UDANG KERING ..resepi hari raya

POPIA GULUNG MINI SERUNDING KELAPA UDANG KERING

Bahan bahan serunding :
1 biji kelapa parut
3 sudu besar udang kering (rendam sampai lembut , tos dan blend / kisar halus)
2 sudu cili kisar
8 ulas bawang merah ( blend )
2 ulas bawang putih ( blend )
1/2 inci lengkuas (blend )
3 batang serai (hiris halus halus halus / blend lagi senang )
1 sudu ketumbar (blend kering)
1/2 sudu jintan manis / jintan kasar ( blend kering)
1/2 sudu jintan putih / jintan halus ( blend kering )
1/3 sudu serbuk kunyit
1/4 cawan air asam jawa
3 helai daun limau purut (jangan banyak nanti terasa sangat )
Garam gula secukup rasa

Cara membuat serunding :
1. Gaul kelapa parut + serbuk kunyit sampai sebati . Sagaikan dalam kuali sekejap .
2. Masukkan sedikit minyak di dalam kuali dan panaskan . Tumiskan semua bahan bahan blend *kisar halus ( bawang merah , bawang putih , lengkuas , ketumbar , jintan manis / jintan kasar , jintan putih / jintan halus , serai ) sampai naik bau yang harum
3. Masukkan cili kisar *kalau suka pedas boleh letak lebih sedikit dan udang kering . Tumis sampai pecah minyak,pecah minyak tu ialah masak sampai keluar minyak dari cili tu Guna api perlahan nanti hangus pula
4. Masukkan garam gula secukup rasa . Agak agak tak sedap bolehlah tambahkan Ajinomoto Then masukkan daun limau purut,kacau sampai masak .
5. Akhir sekali masukkan kelapa yang telah disagai sekejap tadi dan masak sehingga kering . Tadaaaa ! Siap sudah serunding kelapa udang kering..

SERUNDING IKAN BILIS
200g ikan bilis putih
20 tangkai cili kering (saya guna 2 sudu besar cili kisar Puteri)
1 cm halia (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
6 batang serai (saya guna 3 batang serai je dan dihiris halus)
250g santan pekat