Jumaat, 26 Jun 2015

SWISS ROLL CAKE

SWISS ROLL CAKE

Bahan A
5 kuning telur
50g minyak
50g susu segar
20g gula kastor
85g tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Bahan B
5 biji putih telur
60g gula kastor
1 sudu teh cream of tartar

Cara
1.Putar kuning telur dan gula hingga sebati.
2.Masukkan minyak putar sebati.
3.Masukkan susu putar lagi.
masukkan tepung gaul,sebati.( ketepikan )
4.Dalam mangkuk lain putar putih telur bersama cream of tartar hingga berbuih.
5.Masukkan gula ,putar hingga kembang dan gebu.( bila terbalikkan mangkuk adunan x jatuh. )
6.Ambil 1/3 cwn adunan putih telur tuang dalm adunan kuning telur,gaul sebati.
7.Kemudian Tuang semua adunan putih telur dan adunan kuning telur,gaul sebati cara kaub balik.
8.Alas loyang dengan kertas minyak dan tuang adunan.
9.Bakar 160'c selama 25 minit.( ikut oven masing2 )
10.Bila dah biarkan sejuk.
11.Bila dah sejuk sapu frosting dan gulung dengan rapi.