IKAN TONGKOL BEREMPAH
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol
Asam jawa
Serbuk kari
Kicap
Sos tiram
Serbuk lada putih
Bawang besar/merah
Sedikit garam
Cili api
Minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Bersihkan seekor ikan tongkol.
2. Hiriskan isi tongkol tersebut kepada 2; hirisan rapat ke tulang ikan.
3. Potong ikan tongkol tersebut sepanjang lebih kurang 1 inci.
4. Bersihkan ikan, dan perapkan sebentar bersama asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
5. Perapkan potongan ikan tersebut dengan sedikit serbuk kari ikan, kicap, sos tiram, dan serbuk lada putih.
6. Setelah beberapa lama, goreng potongan ikan tersebut.
7. Asingkan ikan yang telah digoreng.
8. Gorengkan pula bawang besar/ bawang merah.
9. Masukkan ikan, taburkan sedikit sahaja garam (kerana ikan sudah masin), dan taburkan cili api yang telah dipotong. Tutup api