Bahan-bahan (utk membuat sup)
1. Ayam di rebus
2. Air rebusan ayam
3. Kulit kayu manis
4. Bunga lawang
5. Halai di hiris
6. 3 biji Bawang putih di ketuk
7. Sup bunjut
8. Bahan perasa
9. Bawang goreng
10. Daun sup
11. Kiub ayam
Bahan utk memasak nasi ayam
1. 1inci Halia di hiris halus
2. 1 biji Bawang putih di hiris halus
3. Garam
4. Mejerin
5. Pewarna kuning
6. Air rebusan ayam
Bahan utk perap ayam
1. Kicap
Bahan utk hiasan
1. Daun salad
2. Timun
3. Tomato
Cara-cara memasak sup.
1. Bunga lawang, kulit kayu manis dan bawang putih di gorengkn. Setelah garing angkat dan masukkan dalam air rebusan ayam tadi.
2. Masukkan halia, sup bunjut, kiub ayam dan bahan perasa. Biarkan mendidih. Agak2 dh cukup rasa blh tutup api.
Cara memasak nasi
1. Basuh beras dan isi air rebusan ayam td mengikut sukatan beras yang ingin di masak.
2. Masukkan halia, bawang putih, pewarna kuning, garam dan majerin ke dlm beras td dan kacau kemudian masak.
Bahan untuk ayam
1. Ayam yg di rebus tadi di angkat dan isi kicap.
2. Setelah selesai masak sup dan nasi boleh goreng ayam pula.