Resepi Dim Sum
sumber: cikaletheea.blogspot
Bahan-bahan (untuk inti)
Cili
sengkuang
onion
Carrot(potong kecik2)/ ubi pun boleh/calery pun bleh
gula
Garam
Ayam (kisar, ini kalau nak guna ayam, boleh je tukar udang ke, ikan ke)
Tepung beras
Daun bawang
Minyak bijan
Untuk kulit dim sum – sile beli kulit wantan atau kulit popiah yang
instant, berlambak jual kat mall. kulit wantan warna kuning, while kulit
popiah warna putih. tue je different die.
cara-cara :
1.inti tue dicampur gaul semuanya sampai sebati dan bentukkan jadi bola kecik-kecil
ambil kulit wantan, masukkan inti ke dalam kulit wantan, dan balut
kulit wantan tue ke atas tapi jangan sampai tertutup inti tadi. ataupun
boleh juga ternganga sket.
x jadik masalah. ikut creativiti sendiri.
2.dim sum juga boleh direka bentuk ikut suke.
kalau anda creative giler tahap profesioanl , boleh tiru gaya gambar dim sum di bawah.
kalu jual nie, kompom laku sbb comel .
3. sebagai tambahan boleh juga kalau mau letak telur ikan merah ala2 sushi kat atas dim sum tue
4. kemudian, gie carik steamer, kalau nak stim, kuali dgn minyak panas kalau nak goring
lebih kurang 15 minit, boleh hidang dan makan.