Resepi Mudah Kek Coklat Cheese
[Bahan yang mudah dicari]
Bahan-bahan Kek Coklat:
+ 1 cawan gula
+ 1 cawan serbuk koko
+ 1 cawan susu pekat
+ 1 cawan susu cair
+ 1 cawan minyak masak
+ 3/4 cawan tepung (diayak)
+ satu sudu kecil soda bikarbonat
+ satu sudu kecil baking powder
+ 4 biji telur gred B (blend je senang)
Cara membuatnya:
1> Campurkan gula, serbuk koko, susu pekat, susu cair dan minyak
jagung dalam periuk yang kecil di atas api yang sederhana. Kacau sampai
berkilat dan semua bahan sebati.
2> Telur korang blend je semua
3> Bila dah berkilat korang curah dalam mixer untuk campuran tadi
4> Masukkan soda bikarbonat dan baking powder
5> Masukkan telur dan tepung secara berselang seli
6> Bila dah sebati semua boleh la bahagikan kepada 2 bahagian
Bahan-bahan Cheese Kek:
+ Satu buku cream cheese (ala yang macam buku sabu basuh tu). Nak guna philadelphia pun boleh.
+ 1 cawan gula kastor (blend je gula biasa)
+ 1 biji telur
+ 1 sudu besar tepung
+ 1 sudu besar air
Cara membuatnya:
1> Sementara tu boleh la korang panaskan pengukus dahulu.
2> Basuh mixer tadi untuk buat cheese kek pulak
3> Cream cheese boleh keluarkan sejam awal dari peti sejuk
4> Masukkan cream cheese dalam mixer dan kacau
5> Tambahkan gula kastor dan kacau lagi
6> Masukkan telur, tepung dan air satu sudu.
7> Kacau sehingga sebati.
Cara untuk mengukus coklat cheese kek:
1> Tadi kan dah panaskan pengukus lebih awal
2> Jangan lupa balut penutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis
> Bekas untuk dikukus disapu dengan sedikit marjerin
3> Kek coklat tadi dibahagi dua. Masukkan bahagian yang pertama dan kukus lebih kurang 15 minit.
4> Bila dah sedikit keras boleh masukkan cheese kek tadi dalam masa 15 minit.
5> Last sekali bila cheese dah masak sikit boleh masukkan bahagian kedua kek coklat.
6> Kukus sampai masak. Nak tau masak ke tak boleh cucuk dengan garfu dan kalau berminyak still tak masak lagi.
7> Dah masak biarkan seketika dalam pengukus
8> Keluarkan dan sejukkan di luar. Lepas tu bila dah sejuk masuk dalam peti sejuk
9> Last sekali makan.