BUBUR NASI SIAM
Cara membuatnya
Masak nasi bersama-sama udang sehingga mendidih. Kemudian masukkan kiub
ayam dan secubit garam. Biarkan nasi masak sehingga menjadi bubur. Air
boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kepekatan bubur nasi yang
diinginkan.
Paling penting untuk menikmati bubur siam ialah, bawang putih goreng. Cara membuatnya ialah.
1 labu bawang putih ditumbuk hancur. Kemudian goreng di dalam minyak
sehingga kekuningan. Bawang putih tadi hendaklah diambil sekali dengan
minyaknya.
Setelah semuanya siap, bubur nasi tadi boleh dihidangkan
bersama-sama sayur, contohnya cendawan sos tiram, kailan ikan masing,
sawi goreng dan sebagainya, bergantung kepada kreativiti masing-masing.
Lauknya pula sangat sedap dinikmati bersama ikan bilis goreng, telur
masin dan juga pekasam. Boleh juga hidangkan bersama ayam goreng kunyit,
juga bergantung kepada selera masing-masing.
Cara menikmatinya
pula ialah, hidangkan bubur nasi bersama-sama lauk dan juga sayur.
Jangan lupa taburkan bawang putih goreng, daun sup, daun bawang dan gaul
rata. Kalau anda sukakan masam, boleh perahkan limau nipis, kalau
sukakan pedas boleh taburkan lada sulah, cili flakes ataupun hidangkan
bersama cili potong.
sumber : fb resepi sedap