Rabu, 27 April 2016

TALAM LAPIS PELANGI / KUIH LAPIS


TALAM LAPIS PELANGI / KUIH LAPIS

Bahan-bahan:

240gm tepung beras
120gm tepung gandum
240gm gula
200ml santan
1 liter air
1 sudu teh garam
1 sudu teh minyak masak
Pewarna pilihan

Cara:

1. Masukkan gula, santan, tepung beras, tepung gandum, minyak, garam dan sedikit air ke dalam pengisar.
2. Kisar semua bahan sehingga tidak berketul dan adunan rata.
3. Keluarkan adunan dari pengisar dan masukkan ke dalam mangkuk. Tambahkan sedikit lagi air dan kacau sebati.
4. Bahagikan adunan kepada tujuh bahagian dan diwarnakan setiap satunya.
5. Sediakan kukusan dan kukus lapisan pertama selama lima minit diikuti lapisan kedua dan seterusnya.
6. Apabila masak, angkat dan sejukkan seketika sebelum dipotong.