TALAM KOLEH KACANG
Bahan A:
400gm gula merah
100gm gula halus
300ml air
1 helai daun pandan
Bahan B:
300gm tepung kacang hijau
1tsp garam
400ml santan pekat
1300ml air
Cara:
1. Masak bahan A sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml (jangan sampai air gula pekat).
2. Satukan bahan B, kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.
3. Masukkna bahan A ke dalam bancuhan B, kacau diatas api sederhana
besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk, jangan terlebih pekat
sangat nanti jadi kuih plastik. Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya
berkilat.
4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas dan disapu marjerin.
5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
Bahan tahi minyak:
300ml santan pekat
1/8 tsp garam
Cara:
1. Dimasak dengan api perlahan hingga menjadi tahi minyak dan warna
kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas
kertas.
2. Minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat
Nota:
1. Saya masak adunan kuih koleh kacang selama 40 minit guna api sederhana je.
2. Sentiasalah di kacau supaya adunan tak bergentel Bila dah siap,
tutupkan api dan tuangkan dalam loyang yang telah di gris dengan
minyak/marjerin.
3. Taburkan tahi minyak ketika masih panas lagi.