Jumaat, 1 April 2016

PUDING ROTI KASTARD BUAH PALA RESEPI CIK BUNGA





RESEPI PUDING ROTI KASTARD BUAH PALA CIK BUNGA


1 PAKET AGAR-AGAR  45 GRAM
3/4 KG GULA
2 JAG AIR
1 TIN SUSU CAIR
3 CAWAN SUSU SERBUK
1 1/2 CAWAN TEPUNG KASTARD
1 PAKET BUAH PALA
2 SUDU PERISA ROS
ROTI KEPING MENGIKUT CITARASA ..SAYA MENGGUNAKAN LEBIH SETENGAH PAKET ROTI GADENIAR SAIZ JUMBO.



CARA MEMBUAT

AGAR-AGAR DIMASAK BERSAMA AIR SEHINGGA AGAR MENJADI CAIR DAN TIDAK KELIHATAN MENGGUNAKAN API YANG PERLAHAN. MASUKKAN GULA MASAK HINGGA CAIR, SETERUSNYA MASUKKAN TEPUNG KASTARD YANG TELAH DIBANCUH DENGAN AIR SEJUK TERLEBIH DAHULU, SUSU CAIR, SUSU TEPUNG DAN PERISA ROS. MASAK M ASAK HINGGA MENGGELAGAK DENGAN MENGGUNAKAN API SEDERHANA. SETERUSNYA MASUKKAN ROTI YANG TELAH DIKOYAK KECIL-KECIL. SETERUSNYA KACAU DALAM 10 MINIT. ANGKAT MASUKKAN DALAM ACUAN. SETERUSNYA TABUR BUAH PALA DIATAS ACUAN. HIASAN MENGIKUT CITARASA SENDIRI. MACAM SAYA SELEPAS LETAK BUAT PALA, SAYA TIANGKAN SIKIT ADUNAN PUDING TADI UNTUK MELAPISI BUAH PALA. SELAMAT MENCUBA.