BANCUH YIS:
Yis satu paket
Dua sudu gula
Dua sudu susu pekat
Dua sudu susu cair
Air suam
( BANCUH SEMUA BAHAN DAN BIAR KAN YIS KEMBANG)
CARA BUAT TEPUNG LEMBUT:
tepung 3cawan
Garam 1sudu Teh
Planta/marjerin Dua sudu makan
Ovellate 1sudu makan.
(GAUL SEMUA BAHAN DALAM TEPUNG..DAN MASUK AIR YIS SEDIKIT DEMI SEDIKIT
SAMBIL ULI TEPUNG..HABIS TANGAN KITA MELEKAT2 KAN SO BIARKAN JE ULI
SMPAI AIR YIS HABIS OK..BIAR JE MELEKAT JGN TAMBAH TEPUNG..DAH PERGI
CUCI TGAN TU HABIS MELEKAT DGN TEPUNG..DAH SIAP CUCI JGN LUPA AMBIK KAIN
PUTIH BASAH N PERAH AGAK2 LEMBAB SO TUTUP LA BEKAS TEPUNG YG DAH ULI TU
..KOME PERAP TEPUNG TU ..DALAM SEJAM KOME SELAK KAIN PUTIH TU..NAMPAK
TEPUNG KOME MGEMBANG BESAR..KO TUMBUKK BUANG ANGIN TEPUNG TU..OK..DAH
TUMBUKK..TABUR SKIT TEPUNG ATAS TEPUNG YG TUMBUKK TU..LEPAS TU ULI
LAGI..TIME NI BEST ULI SEBAB TAK MELEKAT DAH MACAM TADI..TEPUNG PUN
LEMBUT SNGAT BOLEH DAH LA KOME BUAT KUIH BGER MALAYSIA NI..NAK BUAT
DONAT PUN OK ..
Resepi sambal ikan bilis
Panaskan minyk goreng ikan bilis jgn garing ala2 je OK..dah
angkat..tumis cili blender plak ...masuk cili serbuk cili garam gula
ajinamoto asam jawa tumis sampai pecah minyak baru masuk air skit kang
pekat Sgt.. N sediakan timun..kuih pau tu buat poket dlu senang kome nak
isi sambal gan timun alahh macam tak penah buat pulak
dari fb erma ema