Rabu, 13 Mei 2015

Biskut raya : Snow Almond

SNOW ALMOND

Bahan-bahan:
200 gm butter
80 gm gula castor
1 sdb shortening
1 sdk coffee emulco
1 kuning telur
220 gm tepung gandum*
1 sdb coffemate*
70 gm tepung ubi* - *dsatukn n ayak
50 gm nestum - dkisar
40 gm serbuk badam
300 gm coklat masakan
300 gm serbuk roti putih


Cara:
1. Pukul butter,gula, shortening n mixer hingga sbati, masukkn coffee emulco n kuning telur, pukul lg biar rata.
2. Dlm mangkuk lain, satukn tepung gandum, coffemate, tepung ubi, nestum, serbuk badam, gaul bg rata n masukkn sdkt2 dlm mangkuk mixer n gaul sampai sbati.
3. Amek adunan dlm 5 gm setiap satu, bulat2kn n lonjongkn, letak ats dulang pbakar yg telah dtabur sdkt tepung, buat sampai abis.
4. Bakar adunan dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 175C selama 20 mnt ato shingga masak, mgikut kesesuaian oven msg2.
5. Keluarkn n biarkn btol2 sejuk.
6. Cairkn coklat masakan scara double boiler, angkat, ambil biskut td n celupkn dlm coklat kemudian gaulkn bsama serbuk roti, buat sampai abis. Bole dhdgkn.