Rabu, 20 Mei 2015

Resepi Kek Marble Cheese

Resepi Kek Marble Cheese
Sumber fb : Resepi air tangan ibu


Bahan-bahan ( saiz kek 23cm )

- 250 gram butter
-1 cawan serbuk koko
-3 biji telur
-1 setengah cawan gula kastor
-1 setengah cawan susu cair
-1 setengah cawan tepung gandum
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil bicarbonate soda
-1 sudu kecil esen vanilla

Lapisan cheese:

-250 gram cream cheese
-1 cawan gula kastor
-1 biji telur

Cara-cara membuat:

1. Cairkan butter, masukkan serbuk koko setelah butter cair dan kacau.

2. Dalam mangkuk lain, pukul telur dan gula.

3. Masukkan adunan butter tadi perlahan-lahan dan kacau.

4. Tambahkan susu cair, tepung gandum, baking powder, bicarbonate soda dan esen vanilla satu persatu dan kacau.

5. Panaskan oven, gris loyang dan masuk adunan dalam loyang.
Tinggalkan 2 atau 3 sudu adunan dan masukkan dalam piping bag.
Bakar adunan dalam loyang selama 20 - 30 minit.

Untuk lapisan cheese:

1. Putar cream cheese hingga gebu, masukkan gula dan kemudian telur.

2. Keluarkan brownies yang siap dibakar tadi.

3. Masukkan adunan cheese di atasnya.

4. Pipe adunan brownies dan buat corak menggunakan lidi.
Mula2 buat belang2 pastu amik lidi n tarik dgn lidi belang2 tadi. nak buat bulat2 pun bole, tarik dari tengah ke tepi atau selang seli dari tepi ke tengah

5. Bakar semula selama 15 - 20 minit.