KACANG MAZOLA
Bahan-bahan:
500 gram kacang tanah
480 gram tepung gandum
20 gram Tepung jagung
380ml minyak jagung
280 gram gula castor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
1 biji kuning telur dicampur dengan pewarna kuning ( untuk di gliss ).
Cara:
1. Kacang tanah ( goreng tanpa minyak- disangai) , blender hingga hancur.
2. satukan gula castor, kacang tanah, baking powder dan tepung gandum, kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati. pastikan adunan boleh dikepal.
3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan permukaan biskut ini dengan jari, ulang langkah tadi sehingga semua adunan habis, akhir sekali gliss dengan kuning telur dan lekatkan dengan kacang tanah sebagai hiasan, Bakar pada suhu 175 - 180 darjah selama 25minit atau sehingga permukaan biskut perang.
4. sejukkan atas redai
5. simpan di dalam bekas yang kedap udara.
Bahan-bahan:
500 gram kacang tanah
480 gram tepung gandum
20 gram Tepung jagung
380ml minyak jagung
280 gram gula castor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
1 biji kuning telur dicampur dengan pewarna kuning ( untuk di gliss ).
Cara:
1. Kacang tanah ( goreng tanpa minyak- disangai) , blender hingga hancur.
2. satukan gula castor, kacang tanah, baking powder dan tepung gandum, kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati. pastikan adunan boleh dikepal.
3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan permukaan biskut ini dengan jari, ulang langkah tadi sehingga semua adunan habis, akhir sekali gliss dengan kuning telur dan lekatkan dengan kacang tanah sebagai hiasan, Bakar pada suhu 175 - 180 darjah selama 25minit atau sehingga permukaan biskut perang.
4. sejukkan atas redai
5. simpan di dalam bekas yang kedap udara.