TART BLUEBERRY
Bahan doh:
150gm butter
100gm margerin
50gm gula icing
2 bj kuning telur
1 st perasa blueberry
pewarna ungu
secubit garam
350gm tepung gandum ~ diayak
50gm tepung jagung ~ diayak
300gm inti blueberry ~ beli yg dah siap
Bahan hiasan:
100gm coklat putih + 1sb butter ~ double boiler
Cara:
1. Pukul butter, margerin dan gula icing hingga berkrim.
2. Masukkan kuning telur, perasa blueberry, pewarna dan garam, pukul lagi.
3. Perlahankan speed, masukkan tepung sikit2 hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut.
4. Ambil 8gm adunan, bulat2kan, leperkan dan isi inti. Bulatkan semula dengan kemas. Buat hingga habis.
5. Sapu loyang dgn butter, isi adunan yg dah siap, bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dgn coklat putih