Rabu, 13 Mei 2015

resepi biskut raya :CORNFLAKES CLUSTER PRALINE

CORNFLAKES CLUSTER PRALINE

Bahan-bahan:

150gm cornflakes (kellogs @ nestle)
50gm almond strip-bakar dahulu (saya tambah jadi 100gm)
20gm-50gm hazelnut paste @ nutella (sy guna haselnut paste)
200gm milk coklat
200gm dark coklat
Hiasan : White coklat - secukupnya & papercup

Cara:

1. Cairkan coklat dengan mengunakan kaedah double boiler
2. Masukkan haselnut paste, cornflakes dan badam hiris. Kacau sebati.
3. Supaya coklat tidak cepat keras sementara kita hendak memasukkan kedalam papercup, guna rice cooker yg dipanaskan airnya dan diletakkan bekas coklat diatas nya.
4. Masukkan kedalam papercup sehingga habis.
5. Hiaskan dengan coklat putih.

Nota:

Kalau nak lebihkan badam maka kenalah lebihkan sukatan coklat. Sukatan coklat diatas dengan tambahan 100gm badam dah ngam2 tapi kalau nak tambah badam lagi maka kenalah tambahkan sedikit coklat lagi.