sumber fb kerja dari rumah
Bahan bahan
70gm tepung gandum
10 gm tepung jagung
40 gm gula castor
250 gm susu segar
20 gram butter
2 telur merah
Cara membuatnya:
Cairkan butter. Ketepikan.
Campurkan tepung gandum dan tepung jagung. Curahkankan susu segar dan kacau sehingga sebati.
Masukkan kuning telur dan butter cair dan lebihan susu. Kacau sehingga sebati.
Wrapkan dengan plastik dan biarkan selama 1 jam.
Masukkan sedikit dalam kuali . Gunakan api sederhana.
Angkat setelah masak .
Sejukkan dahulu sebelum di gulung dengan isi durian*
Isi Durian*
Bahan-bahan
125 gm whipping cream
1 sudu besar gula
1/2 sudu besar gelatin + 1 sudu besar air
125 gm isi durian
Sejukkan bekas adunan anggaran 15 minit.*
Dengan kaedah double boiler. Tuangkan 1 sudu besar air dan taburkan gelatin.
Dengan menggunakan bekas yang di sejukkan tadi. Pukul whipping cream sehingga berkerim dan gebu,
Masukkan gula dan pukul lagi.
Masukkan bancuhan gelatin dan pukul lagi.
Akhir sekali masukkan isi durian dan kacau sehingga rata.
70gm tepung gandum
10 gm tepung jagung
40 gm gula castor
250 gm susu segar
20 gram butter
2 telur merah
Cara membuatnya:
Cairkan butter. Ketepikan.
Campurkan tepung gandum dan tepung jagung. Curahkankan susu segar dan kacau sehingga sebati.
Masukkan kuning telur dan butter cair dan lebihan susu. Kacau sehingga sebati.
Wrapkan dengan plastik dan biarkan selama 1 jam.
Masukkan sedikit dalam kuali . Gunakan api sederhana.
Angkat setelah masak .
Sejukkan dahulu sebelum di gulung dengan isi durian*
Isi Durian*
Bahan-bahan
125 gm whipping cream
1 sudu besar gula
1/2 sudu besar gelatin + 1 sudu besar air
125 gm isi durian
Sejukkan bekas adunan anggaran 15 minit.*
Dengan kaedah double boiler. Tuangkan 1 sudu besar air dan taburkan gelatin.
Dengan menggunakan bekas yang di sejukkan tadi. Pukul whipping cream sehingga berkerim dan gebu,
Masukkan gula dan pukul lagi.
Masukkan bancuhan gelatin dan pukul lagi.
Akhir sekali masukkan isi durian dan kacau sehingga rata.