Jumaat, 22 Mei 2015

pulut panggang inti udang kering

pulut panggang inti udang kering

Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
1 biji kelapa - ambil 500 ml santan
1 sudu teh garam
daun pisang secukupnya
lidi penyemat secukupnya

Cara:
1. Rendam beras pulut selama semalaman atau sekurangnya 6 jam
2. Masukkan garam ke dalam santan dan tuang separuh bahagian santan ke dalam bekas berisi beras pulut.
3. Kukus dengan api kuat, dan jika beras pulut masih dalam keadaan keras / kaku, boleh tambah lebihan santan tadi.
4. Kukus lagi sehingga pulut benar-benar lembut dan masak.

Serunding Udang Kering
Bahan-bahan:
4 cawan kelapa parut
1 cawan udang kering - rendam sebentar dan toskan airnya - tumbuk kasar
1/2 sudu teh pati asam jawa
sedikit minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
15 biji cili kering
2 batang serai - hiris kasar
sedikit halia
sedikit lengkuas
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Bahan tumbuk kasar:
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis
Cara:
1. Gaul kesemua bahan di atas dan perap selama 15 minit.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana.
3. Sentiasa di kacau dan setelah agak kering sedikit, bolehlah angkat.