Bahannya mudah aje:
4 biji telur
2 cwn gula kastor (saya pki 1 cwn aje)
3 cwn tepung gandum
3/4 cwn air ais krim soda
* nak bagi lembut masukkan 1 sudu teh ovalette
- telur & gula & ovalette dipukul hingga likat (speed laju dlm 6 - 7 min)
- masukkan tepung berselang seli dgn ais krim soda
Cara2 nak buat apam ais krim:
1. Sediakan acuan kon spt dlm gmbr. Saya guna kertas org jual nasi
lemak. Nak pki kertas org jual burger pun boleh. Pastikan bahagian yg
licin di sebelah dlm & bahagian bawah tidak berlubang.
2. Susun acuan kon didlm lubang2 kukus
3. Warnakan adunan anda
4. Masukkan warna adunan pertama ke dlm kon. Kena agak2 lapisan pertama tu sebab ada 3 lapis lagi.
5. Hehehe salah kira kat gmbr tu.
6. Masukkan warna adunan utk lapisan kedua.
7. Masukkan warna adunan utk lapisan ketiga
8. Siap utk dikukus selama 10 - 15 minit
9. Dah msk, sejukkan dahulu
10. Cairkan cokelat dan pipekan ke atas apam tadi. Letak cokelat agar
apam yg di atas tak nampak. Boleh letak badam nib atau choc rice
mengikut kreativiti.
11. Tunggu sehingga cokelat betul2 keras (nak cepat masuk peti ais), barulah boleh dibuka acuan kon & lihatlah hasilnya.
Nak buat banyak lapis & warna boleh aje, kena agak2 le bila memasukkan adunan ke dlm kon.