RESEPI TART NENAS BUNGA
BAHAN:
300 gram tepung gandum
4 camca besar tepung jagung
3 camca besar gula aising, diayak
200 gram mentega
1/2 camca teh esen vanilla
2 kuning telur*
Beberapa titik pewarna kuning makanan* (*disatukan dan kacau sedikit sampai rata)
Sedikit garam halus (kalau guna mentega salted, tak perlu letak garam)
Inti jem nenas secukupnya
CARA:
1) Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula aising dan garam halus (jika guna). Gaul rata.
2) Masukkan mentega dan gaul ramas dengan hujung jari hingga mendapat tekstur seakan2 serbuk roti.
3) Masukkan telur kuning sedikit demi sedikit sambil digaul rata hingga
mendapat doh yang tidak melekat di mangkuk adunan (ada masa kuning
telur tidak habis digunakan). Rehatkan sekejap.
4) Canai doh antara
dua lapisan plastik bersih. Canai setebal 1/2 cm. Terap dengan acuan
kuih tart kegemaran anda, dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga
siap.
5) Letakkan inti jem nenas atasnya (gentel2kan inti jem nenas
tadi mengikut kesesuaian acuan yang anda guna). Buat hingga habis.
6) bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 25
minit. Pusing2kan dulang berisi tart, selepas 10 minit dibakar untuk
mendapat kuih yang rata masaknya. Sejukkan atas jaringan dan boleh
simpan dalam belas kedap udara..