KEK MARBLE PANDAN
Bahan-Bahan
4 biji telur gred A
100 g gula pasir
1 sudu besar ovallate
25 ml pati santan
50 g minyak jagung
100 g tepung gandum*
1/2 sudu teh garam halus*
1/2 sudu teh baking powder*(*digaul dan diayak)
1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh serbuk koko
1 /2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh coklat emulco
Cara-cara :
Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada
kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (seperti adunan baulu).
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata. Tuang minyak jagung dan pati santan. Gaul hingga sebati.
Adunan dibahagi 2, satu bahagian dia campur dengan esen vanilla, serbuk
koko dan coklat emulco, gaul rata. Dan satu bahagian dicampur dengan
pandan paste. Gaul rata.
Masukkan adunan koko dan pandan secara
berselang-seli ke dalam tin kek yang telah dilenser dengan mentega dan
dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan
menggunakan chop stick.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada
suhu 180 C selama 30 minit, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek
dahulu sebelum dipotong dan dihidang.