Khamis, 16 April 2015

Kuih lompang

Kueh Lompang

2 cwn tepung beras.
3 1/2 cwn air gula merah
1/2 cwn air biasa(air kapur 1/2 sd kecil di bncuh dgn air dan di tapis).
kelapa parut puteh dgn sikit garam(kukus sebentar kelapa dan di gaul kan dgn garam)

Cara2:
Masak kan air gula merah hga cair dan sejuk kan .
Bancuh tepung dgn air kapur, dan tuangkan air gula merah, dan kacau rata.
Tapis kan adunan ke dlm teko ,,untk memudah kan tuang adunan ke dlm acuan.
Panas kan acuan dulu di dlm periuk kukusan.
Bila air kukusan mendidih, tuang kan adunan ke dlm acuan, dan kukus selama 15 min, atau shga nampak lesung lompang.
Sejuk kan acuan di dlm air , dan cungkil dgn pecungkil lidi.
Makan dgn kelapa parut yg di gaul garam.