Bahan-Bahan;
Resepi biskut ais krim sedap rangup
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 1 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 3 Cawan Tepung Gandum
- 1 Cawan Tepung Jagung
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Biji Telur
- Coklat Compound / Masakan
- Coklat / Rainbow Rice
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Cara-Cara;
Resepi biskut ais krim sedap rangup
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang. Tapi tak lah sekembang kita nak buat kek tu tau, separa kembang je la kot ;)
2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan semua tepung dan baking powder. Pukul lagi hingga sebati.
Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk masukkan
last sekali sambil uli dengan tangan, supaya kita boleh kurangkan bila
adunan dah jadi doh.
4. Pastikan ianya menjadi doh bila kita
genggam, kalau lembik, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit
dan uli lagi sehingga jadi doh yang tidak melekat ditangan.
5. Leperkankan doh menggunakan roller dan tekap menggunakan acuan berbentuk ais krim.
6. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.
7. Coklat compound atau coklat masakan dicairkan secara double boiler.
8. Celupkan coklat dibahagian atas biskut sahaja supaya cepat kering.
9. Taburkan coklat rice atau rainbow rice diatasnya sewaktu coklat masih cair.
10. Pastikan coklat betul-betul kering sebelum dimasukkan kedalam telap.
Resepi biskut ais krim sedap rangup