RESEPI DAGING BERIANI
.
Bahan-Bahan:
.
1 kg daging lembu/kambing, dipotong
3 ulas bawang besar, dihiris nipis
3 sudu besar minyak sapi, atau boleh gantikan dengan minyak masak
4 sudu besar rempah briyani
1/2 cawan bawang goreng
1 senduk kecil tomato puree
3 biji tomato, dihiris
3 sudu besar serbuk badam
1/2 cawan tairu atau susu cair
.
Bahan untuk dikisar:
.
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji cili hijau
4 biji cili merah
.
Bahan untuk ditumis:
.
5 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 batang kayu manis
.
Cara Penyediaan:
.
Gaulkan daging bersama bahan yang dikisar.
.
Perap selama lebih kurang satu jam.
.
Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis dian masak hingga naik
bau. Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.
.
Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. Kacau seketika hingga sebati.
.
Masukkan sedikit air dan tairu ataupun susu cair dan serbuk badam. Masak sehingga empuk dan kuah menjadi pekat.
.