Selasa, 21 Jun 2016

SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP


SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP

Bahan-bahan
* 4 ekor sotong bersaiz besar - dipotong bulat ukuran 1 inci lebar
* 4 sudu tepung gandum
* 1 biji telur - dipecahkan
* Garam
* Lada sulah

Cara:
1. Toskan sotong hingga betul-betul hilang airnya. Ia bagi mengelakkan sotong meletup bila digoreng. Gaul semua sotong dengan garam dan lada sulah.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api yang perlahan.
3. Celupkan sotong ke dalam telur yang dipecahkan tadi.
4. Salutkan sotong dengan tepung. Bila nak goreng baru salutkan sotong dengan telur dan tepung agar sotong tidak terlebih lembik.
5. Goreng sotong dengan minyak yang penuh. Sotong akan masak dengan cantik dan rangup. Jika kurang minyak, sotong akan lembik.
6. Angkat bila sotong kekuningan.